НОВИНИ

​До края на юли ще бъде решено с колко да се намалят партийните субсидии

До края на юли ще бъде решено с колко точно да се намалят субсидиите за партиите. Това стана ясно след Коалиционния съвет днес. ГЕРБ продължават да настояват партийната субсидия да е 1 лв. на реален глас. Какво още стана ясно след провелия се коалиционен съвет - от Министерския съвет вижте прякото включване на Марио Гаврилов.

bnt avatar logo
от БНТ
12:04, 25.06.2019
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

От доста време не се беше събирал Коалиционния съвет на лидерите на партиите, които подкрепят управляващото мнозинство. Преди неговото начало лидерът на НФСБ Валери Симеонов спомена, че би могло да се стигне до трусове в коалицията, ако не се се постигне споразумение по въпроса за намаляването на партийните субсидии. По всичко изглежда обаче, че обща позиция има - на този етап тя е отлагане на решението на въпроса. Извиненията от страна на ГЕРБ са, че въпросът не е бил представен на допълнително обсъждане, спомена премиерът Борисов след финала на разговора.

Валери Симеонов, председател на НФСБ: По този въпрос не трябва да се действа припряно. И че е редно той да бъде подложен на по-мащабно обсъждане между всички политически сили в парламента, и не само в парламента, и да бъде обвързан с промяна и в Закона за партиите. Тъй като всички сме на една обща позиция, че субсидиите трябва да бъдат намалени.

По този въпрос започват консултации в НС, като Законът за бюджета и Законът политическите партии ще бъдат гледани заедно. Това беше обяснено с факта, че Законът за бюджета, който беше променен само на първо четене, третира въпроса с финансирането на политическите партии, но само до края на 2019 година. Обещано беше поправките в двата закона да минат пред НС преди лятната почивка на депутатите.

Няма промяна в позицията на ГЕРБ. Тя остава 1 лв на глас каза премиерът Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател и председател на ГЕРБ: ГЕРБ продължава да стои така, както сме поели ангажимент, както и преди 2 години в парламента гласувахме за субсидии от 1 лев. Същото време, като парламентарна република, ако бъдем поканени, а ние сме поканени, на разговори от ОП, които ще инициират с всички политически партии в парламента, сме готови да говорим за Закона за политическите партии. И там трябва да се направят необходимите промени.

След днешната среща стана ясно, че скоро предстои ново събиране на Коалиционния съвет, анонсирано от Десислав Чуколов от "Атака".

Десислав Чуколов, зам.-председател на "Атака": Да се направи преглед на това, което е изпълнено до сега. Както знаете, когато сформирахме тази коалиция, направихме коалиционно споразумение между ОП и ГЕРБ с разписани задачи, които трябва да се свършат по време на този мандат. Ще се съберем, ще обсъдим кое до къде е стигнало, кое трябва да се засили. Какво трябва да отчетем. И успехите и нещата, които трябва да наваксаме.

Премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че ГЕРБ няма да допуснат никакъв компромис с неприкосновеността на данъчните ставки. Подобен текст има записан в Коалиционното споразумение, от което следва, че предложенията за корекции в Закона за данък добавена стойност няма как да минат.

Борисов отказа какъвто и да е коментар за предстоящата сделка за ЧЕЗ, като каза, че няма да се меси в работата на независими регулатори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Публично обсъждане в КЕВР на новата цена на природния газ
Публично обсъждане в КЕВР на новата цена на природния газ
Повдигнаха обвинение на 8 души от разбитата група за трафик на хора
Повдигнаха обвинение на 8 души от разбитата група за трафик на хора