НОВИНИ

Добър улов на риба по Северното Черноморие

Рибарите по Северното Черноморие се радват на добър улов през последните няколко дни. С пълни мрежи се прибират всеки ден риболовци от Каварна, Шабла и Балчик. Според опитните в занаята богатият есенен улов се дължи както на захлаждането, така и на чистата на морска вода.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
07:22, 20.09.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Риболовците са категорични, че от години по това време на септември не е имало толкова добър улов. Най-често в рибарските мрежи се оплитат сафрид, чернокоп и барбун.

Петьо Смоков, рибар: В откритото море оттатък Калиакра толкова риба има, където никога не съм виждал. Бумът е страхотен. Всичко има, от всичките риби има.

Доволни от богатия избор на прясна риба са и клиентите. На рибарското пристанище в Балчик килограм сафрид и чернокоп се търгуват за 6 лева, а паламудът се продава за 8. „Царската риба“ барбун пък се изнася за Гърция.

Радка Василева: И друг път сме купували и винаги сме оставали доволни от рибата, цените са нормални.
Костадин Василев: Когато сме в Балчик и дойдем на море винаги си купуваме от тук от пазара прясна морска - сафрид, попчета.

Изненада за рибарите по Северното Черноморие е появата на паламуда. За първи път от четири години насам рибата от семейство Скумриеви се лови на север от Варна. Риболовците отдават това на факта, че морето е чисто.

Петьо Смоков, рибар: Тази година водата е много топла, но пак си минава рибата. Знае си датата пътя, къде и кога да се прибира.

Надеждата на рибарите е количествата улов да продължат да са големи, за да могат да компенсират ниските изкупни цени, да компенсират слабия улов през минали години и да покриват разходите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обстрел срещу хуманитарен конвой в Сирия
Обстрел срещу хуманитарен конвой в Сирия
Мрачните дни през есента засилват депресивните нагласи
Мрачните дни през есента засилват депресивните нагласи