НОВИНИ

Добра реколта от мурсалски чай

Близо 50 души от Триград и околните села получават работа при най-големия производител на мурсалски чай в Родопите Любен Ушев. Мурсалският чай в естествените му находища е забранен за бране от екоминистерството, а глобата за нарушителите достига 1000 лева.

bnt avatar logo
от БНТ
08:08, 25.07.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

От началото на юли Любен Ушев е всеки ден на плантацията с чая. Билката в момента се бере активно. Добивите са добри и ще има достатъчно продукция за пазара. Единствено култивираният чай може да се продава, в естествените ѝ находища билката е забранена за бране, защото е на изчезване.

Любен Ушев - производител на мурсалски чай: Дивият чай изчезва защото всякой иска да си набере чая във къщи, за себе си, също да го продават. И тогава те го берат зелен... чая трябва да цъфне, да могат да дойдат пчеличките, да вземат сока от това. И те като го берат, те го мъкнат и просто го изкореняват от самата земя.

Ушев от години отглежда култивиран чай и е категоричен, че растенията са запазили всичките си лечебни свойства. Макар и сезонно, отглеждането на мурсалски чай дава и препитание на десетки хора в региона.

Светла Богданова - бригадир: Пролетта го окопаваме, след това го берем, есента наново пък махаме билето. Има работа, доволни сме... достатъчно работа има, за безработните и за пенсионерите като нас, при тия ниски пенсии, с това си докарваме допълнителни доходи.

Работниците казват още, че брането на чая в началото е трудно, но вече са свикнали с работата и тя им спори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пострадалите нотариуси са в добро общо състояние
Пострадалите нотариуси са в добро общо състояние
Шефът на Съюза на нотариусите: Побоят над колегите ми не е свързан с работата им
Шефът на Съюза на нотариусите: Побоят над колегите ми не е свързан с работата им