НОВИНИ

Доброволец от Холандия представя историята на Етнографския музей в Пловдив

Холандска доброволка представя историята на Етнографския музей в Пловдив по нестандартен начин. 29- годишната Карин Смоукърс разработи проект, в който главният герой – котаракът Аргир, разказва любопитни факти за една от най-емблематичните къщи в Стария град - Куюмджиевата.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Таня Матева
07:51, 11.12.2017
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Карин идва като доброволец в пловдивския етнографски музей преди близо половин година.

Карин Смоукърс - доброволец: Дайдох в България преди 5 месеца, отне ми няколко седмици за да свикна, но сега съм признателна на хората, че успях да се докосна до народни традиции и обичаи – наистина ми харесва да съм тук.

За това време 29-годишната доброволка успява да разработи различни проекти. Един от тях е свързан с любимеца на музея-котаракът Аргир.

Карин Смоукърс - доброволец: За мен котката от музея е много интересна , защото е с име още от намирането ѝ в къщата. Това е много интересна тема и аз я разработих в специална програма за деца. Защото животните очевидно могат да говорят на децата, по-разбираемо от официалното общуване.

Аргир посреща още на входа всички гости на музея,затова изборът на Карин да се спре точно на него не е изненада – обяснява нейният ментор Мария.

Мария Кръстанова - уредник в Етнографски музей - Пловдив: Аргир е кръстен на собственика на къщата – Аргир Куюмджиоглу и той разказва за историята на къщата, за нашата експозиция, за всички артефакти, които могат да видят, предимно тази разработка е насочена към децата.

Засега проектът, предназначен за деца, е само на английски. Предстои да бъде преведен и на български. 29-годишната доброволка се надява опитът, натрупан в Пловдив, да ѝ помогне да при намирането на работа в родната ѝ Холандия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Иво Петров: В момента пациентите са средство, а не цел
Доц. Иво Петров: В момента пациентите са средство, а не цел
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски подаде оставка
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски подаде оставка