НОВИНИ

Доброволци почистиха лесопарка "Липник" край Русе

Десетки доброволци откликнаха на инициативата за почистването на лесопарка „Липник" край Русе. Любимото място за отдих на русенци често се превръща в замърсена с битови отпадъци територия, въпреки че има достатъчно кошчета за смет. Не липсват и вандалски прояви. Зоната е собственост на общината и има план за застрояване и облагородяване, но от Регионалната инспекция по околната среда и водите изискват екологичната оценка за одобряване на плана.

bnt avatar logo
от Венета Николова
06:59, 23.04.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Безразборно изхвърлени пластмасови бутилки, капачки, фасове от цигари, които недобросъвестни граждани са изхвърлили – от това преливаха чувалите на доброволците.

Жени Иванова: Приятно е да е чисто. Нека да пазят и нека приемат парка за свой дом. Предполагам, че у тях не си хвърлят боклуците долу по земята. Не им е приятно.

Идеята за екоакцията е на русенците Владислав Тотев и Калина Дечева – той студент по дентална медицина, а тя – първокурсничка по бизнес администрация. Въпреки че и двамата учат в други градове, решават да се отблагодарят на природата за нейното гостоприемство.

Владислав Тотев: Най-важното в момента е да дадем пример за следващите години, защото е хубаво инициативата да придобие една периодичност, за да има ефект. И най-важното е да дадем пример на децата.
Кристин Милева: Напълно подкрепям такива акции и смятам, че трябва да се правят по-често. Аз лично съм идвала преди години да чистя.

Въпросът за състоянието на лесопарка беше поставен и на сесията на местния парламент. От общината, която е собственик на терена, обясниха, че всяка седмица се извършват уборки, а фирма се грижи за ремонта на парковото оборудване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Пътуващото студио на БНТ 2 отново тръгва на път
​Пътуващото студио на БНТ 2 отново тръгва на път
Еманюел Макрон пристига на посещение в САЩ
Еманюел Макрон пристига на посещение в САЩ