НОВИНИ

Доброволци в борбата срещу трафика на хора

Трафикът на хора е свързан главно с трудова експлоатация, отнемане на органи и просия. Най-уязвими са младите между 18 и 24 години. Само за две години над 1000 деца са станали жертва на сексуална експлоатация в Европейския съюз. Данните бяха изнесени на среща във Варна, която акцентира на ролята на доброволците в предпазването на жертвите.

bnt avatar logo
от Мариана Малева
20:00, 02.08.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Все по-голяма става ролята на доброволците в кампании по превенция на трафика. Жертвите - най-често млади хора, по-лесно споделят със свои връстници.

Анелия - доброволец: „Много искам да помагам както на моите връстници, така и на хора, които не познавам.“

Според доброволците, много от жертвите не са били подготвени как да се пазят от трафикантите, които най-често работят в група.

Тодор Иванов - зам.-кмет на Варна: „Много често хората бъркат трафика на хора с нелегалната или легална миграция, нещо, което е социално явление. Тук ние говорим за престъпление.“

В Дългопол и Долен Чифлик - съседни на Варна общини, само за една година при специализирани полицейски акции бяха задължани някои от водачите на групи, занимаващи се с трафик на хора. Все повече жертви са вербувани през интернет.

Инсп. Любомир Тулев - „Киберпрестъпност“ при ГДБОП - МВР: „Това, което забелязваме, е, че Скайп като цяло се превърна в една от основните платформи, които се използват за сексуалната експлоатация на деца, за онлайн грумингът или така нареченото сексуално изнудване.“

Проблемът е сериозен, а обществото все още го неглижира, смятат специалистите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издирват личните автомобили на шефовете на полицейски управления в Бургас
Издирват личните автомобили на шефовете на полицейски управления в Бургас
Полицията в Пловдив задържа двама от най-големите телефонни измамници
Полицията в Пловдив задържа двама от най-големите телефонни измамници