НОВИНИ

Турция губи милиони от липсата на руски туристи

840 милиона долара - толкова е изгубила Турция заради спада на посещенията на руски туристи в страната. При това само за първите шест месеца на годината. Прогнозите са, че загубата сериозно се отрази на брутния вътрешен продукт на страната. На 9-ти август в Русия пристига турският президент Реджеп Ердоган. Очаква се туризмът да е сред темите, които ще обсъди с колегата си Владимир Путин.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:44, 02.08.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света

87% по-малко руснаци са посетили Турция с цел туризъм от началото на тази година. Данните са на Асоциацията на туроператорите в Русия. И още - през първото полугодие на 2015 година на турските курорти са почивали милион и половина руснаци, докато през първите шест месеца на 2016 година те са били едва 184 хиляди.

От Януари до Юни приходите от туризъм в Турция са около 9 милиарда долара, а за първата половина на 2015 година сумата е била над 12 и половина милиарда долара. Турски експерти изчисляват, че загубите от отрасъла ще бъдат над 5 милиарда долара, което ще намали БВП с минимум половин процент. Основната причина за това са серията атентати в Турция и резкият спад на руските туристи. И това има своето обяснение.

През ноември 2015 руски изтребител беше свален от турска страна по време на антитероисристична операция в Сирия. Това предизвика сериозен дипломатически скандал между Русия и Турция, последван от икономически санкции, сред които и забрана за посещение на турските курорти. Ветото беше свалено в края на Юни, но проблемите с чартърните полети до Турция продължават.

Днес трябваше да се състои съвещание по туризма между Русия и Турция, на което се очакваше основната тема да бъде сигурността на руските посетители. То обаче беше отменено. От Кремъл поясниха, че срещата ще бъде проведена преди посещението на Реджеп Ердоган в Русия. А статистиката сочи още, че през Юни Турция е посетена от около два милиона и 400 хиляди туристи, което с 41% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Това е най-големият спад на туристически поток за последните 22 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проучване: Българите искат твърда ръка за справяне с бежанците
Проучване: Българите искат твърда ръка за справяне с бежанците
Има и опасни риби в Черно море
Има и опасни риби в Черно море