НОВИНИ

Има и опасни риби в Черно море

Туристите да бъдат по-бдителни, когато влизат в морето, за да не попаднат на скорпид или морски дракон, препоръчват специалистите. Тези риби са отровни и крият известни рискове за здравето на хората при допир. В разгара на летния сезон не са единични случаите, когато почиващи по Черноморието, а също и любители рибари търсят медицинска помощ след убождане от отровните риби.

bnt avatar logo
от Елена Георгиева
19:41, 02.08.2016
Чете се за: 00:30 мин.
Още

Морският дракон е най-опасната риба в Черно море. Често се закача по въдиците и рибарските мрежи. Отровата ѝ се съдържа в шипове и трябва да се внимава да не те убоде с тях, казват рибари.

Ставри Стефанов – рибар: "Това и ето тези трите, те бодат и тук има, ако хванеш дракона тук, няма страшно, ако го хванеш за главата, лошо става. Надува ти се ръката, обездвижва се, зависи в какво състояние ти е организмът."

В подобни случаи е добре да се потърси медицинска помощ.

Доц. д-р Петко Маринов – токсиколог: "Когато пациентът е алергичен, се добавят и симптоми на алергична реакция могат да бъдат животозастрашаващи."

Повечето хора, които обичат да ходят на плаж, знаят за морския дракон.

Даниел Наумов: "Има едни дракони, малко се подува кракът и това е."

Скорпидът е друга опасна риба, която се среща на плиткото и е по-малко отровна. Лесно може да се настъпи, защото се заравя в пясъка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция губи милиони от липсата на руски туристи
Турция губи милиони от липсата на руски туристи
Пожар горя край пазарджишкото село Црънча
Пожар горя край пазарджишкото село Црънча