НОВИНИ

Докладът на ЕК: Докъде стигна България според оценките?

Европейската комисия представи доклада си за България по Механизма за сътрудничество и проверка. Основният извод - България е постигнала напредък в реформите в правосъдието и борбата с организираната престъпност и корупцията, но той не е достатъчен и трябва още работа. Мониторингът продължава и следващият доклад ще бъде представен в края на 2018 година.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:21, 15.11.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Докладът на ЕК показва, че са постигнати са резултати, но не са достатъчни, няма и много конкретни препоръки от 17-те доклада, поставен е акцент върху изпълнението на препоръките и конкретика по зададените проблемни зони. Механизмът не трябва да се свързва с членството в Шенген, отбелязаха от ЕК.

Според Брюксел от януари до сега са постигнати положителни промени, но никоя от 17-те препоръки не е изпълнена в задоволителна степен. В доклада се казва, че политическата несигурност преди изборите е довела до забавяне на реформите. Еврокомисията очаква с непрекъснато политическо лидерство и решимост България да изпълни препоръките в "близко бъдеще".

;

Като най-важното развитие през годината се отбелязва избирането на нов състав на Висшия съдебен съвет. Споменават се обаче и съмненията за политически договорки при попълването на парламентарната квота.

Сега от ВСС се очаква да покаже своята независимост на практика. Като положителен момент се изтъква разширяването на ролята на Инспектората към ВСС и избирането на нов председател на Върховния административен съд. Според Брюксел промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт са били приети без широк дебат.

Препоръчва се те да се правят по прозрачен начин след обществени обсъждания в магистратските среди и гражданското общество.Очакват се и инициативи по продължаване на съдебната реформа, които да се се трансформират в ясен план за действия.


;

През януари Еврокомисията отчете, че борбата с корупцията по високите етажи на властта е сред най-проблемните области за България за десетте години, през които механизмът съществува.

Сега погледите са насочени към Агенция за борба с корупцията, като Брюксел очаква прозрачност при избиране на ръководството ѝ. Трябва да има и повече резултати в борбата с корупцията на местно ниво и по границите. Докладът отбелязва напредък по отношение на организираната престъпност, която сега представлява по-малка заплаха за обществото, отколкото в миналото.

;
Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейската комисия: За нас е ясно, че България постигна устойчив напредък в няколко области свързани с върховенството на закона. Препоръките, които отправяме към България, отчасти бяха изпълнени и приложени. Но все още остава какво да се постигне. Насърчаваме българските власти да продължат да ги осъществяват, да работят в тясно сътрудничество с нас, за да бъдат изпълнени всички препоръки и искаме да сме сигурни, че няма да има връщане назад в нито една област.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Постъпили са сигнали за измами с „Българската Коледа“
Постъпили са сигнали за измами с „Българската Коледа“
Инициатива „Движа се по празниците” в Гоце Делчев
Инициатива „Движа се по празниците” в Гоце Делчев