Приключи проектът "Докторантски център" в Софийския университет

Приключи европейския проект " Докторантски център Свети Климент Охридски" на Софийския университет. Той беше финансиран по програма "Наука и образование за интелигентен растеж " с около 700 000 лева и в него се включиха около 600 докторанти.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
15:35, 27.06.2019
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Основната цел на проекта " Докторантски център " беше за близо две години да подкрепи докторантите и изследователите в Университета като осигури обучения, финансиране на публикации, достъп до научна литература, участия в конференции. Като част от Центъра е създадено и " Докторантско училище", което обединява всички факултети.

Проф. Мария Стойчева, ръководител на проекта " Докторантски център: 60 % от докторантите в Университета са се включили в различни форми на дейностите в училището. Изключително важно е също така търсенето на интердисциплинарни изследвания, семинари, работни групи.

Като част от проекта вече са издадени четири сборника с изследванията на докторанти.

Проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ: Според мен това е важно за България, защото така създаваме младите изследователи в сътрудничество между различни области в България и в сътрудничество с чуждестранни институции.

От университета са готови да кандидатстват по нови програми с европейско финансиране за докторанти. В Алма матер се обучават около 1000 докторанти, което е една четвърт от всички.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бедствено положение е обявено в Котел
Бедствено положение е обявено в Котел
Изложба „Димитър Димов в писма и спомени“ в Националната библиотека
Изложба „Димитър Димов в писма и спомени“ в Националната библиотека