НОВИНИ

​СОС обсъжда предложението на кмета Фандъкова за имотите в Борисовата градина​

Столичният общински съвет обсъжда предложение на кмета Йорданка Фандъкова четири имота в Борисовата градина, в които имат участие и частни собственици, да бъдат прехвърлени за стопанисване от "Софийски имоти" към Общината.

bnt avatar logo
от БНТ
12:15, 27.06.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Граждански протест посрещна общинските съветници преди тяхното заседание. Протестиращите настояват да се спре презастрояването на столицата, да не се допуска строителство в зелените площи, да се спре издаването на разрешителни за строеж от този общински съвет, тъй като остават едва няколко месеца до края на мандата му. В протеста се включи омбудсманът Мая Манолова. А гражданските организации внесоха и писмено своите искания в общината.

Кметът Йорданка Фандъкова увери, че е в непрекъснат контакт с гражданските организации и има същите цели, каквито и те. Но не винаги може да се спира строителството, тъй като терените са частни, а по конституция частната собственост е неприкосновена.

;
Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община: Да се говори популистки, че със спиране просто на планове въпросът ще се реши, това не е добре, защото така се подвеждат хората. Има планове, както говорихме преди малко за плана на Борисовата градина, които защитават. И аз разчитам на всеки районен кмет, когато се подготвя такъв план, да участва активно, да има диалог с гражданите.
;

Фандъкова се оплака от някои районни кметове и даде пример с община Средец. Въпреки писмената молба на Фандъкова, един от терените в Борисовата градина все още не е вписан в кадастъра.

Фандъкова призова да се приеме план за устройството на Борисовата градина, който да направи невъзможно каквото и да е било строителство на терена на парка. Започнат е правен анализ имот по имот, за да се намери най-добрият вариант за гражданите. Като същевременно обаче ще се държи сметка и той да не бъде най-скъпия, тъй като Фандъкова посочи, че в някои случаи възможните решения може да струват десетки милиони левове.

Общинските съветници от БСП подкрепиха предложеното от кмета на София, но отдават действията на администрацията на наближаващите избори.

"Хората протестират, но едва сега ги чуха", каза от БСП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отношенията между САЩ и Иран са основна тема на срещата на НАТО в Брюксел
Отношенията между САЩ и Иран са основна тема на срещата на НАТО в Брюксел
Народното събрание гласува на първо четене Закона за енергетиката
Народното събрание гласува на първо четене Закона за енергетиката