НОВИНИ

Домоуправители са притеснени от изискванията в Закона за местните данъци и такси

Домоуправители от Благоевград се притесняват, че няма да могат да изпълнят новите изисквания в Закона за местните данъци и такси, според които ще бъдат глобявани до 1000 лева, ако не подават всяка година в общината точна справка за това колко души обитават всяко жилище в кооперациите и блоковете. Тази информация ще бъде необходима на общинските администрации за новия начин на определяне на такса смет.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград
21:05, 23.10.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Новият начин на изчисляване на такса смет на база брой живеещи в апартамент или количество отпадъци, изхвърляно от домакинство, ще влезе в сила през 2020 година. Според домоуправители обаче, много хора няма да подават точен брой на живеещите в апартаментите, за да не плащат по-висока такса.

Ангел Вангелов, управител на фирма предоставяща услугата "Професионален домоуправител": Ние ще започнем да подаваме справки, които в повечето случай няма да са верни и по този начин ще има ощетени, ще има излъгани и.т.н. Проблемът, вакумyt в закона нормативния, е че, ако собственика не декларира колко души живеят в неговото жилище, реално никой не го проверява това, никой няма правомощия да влезне. Законът казва, че домоуправителят трябва да следи, но ние нямаме правомощия, кой знае какво – да налагаме контрол и така нататък.

Повечето жители на Благоевград подкрепят промените в Закона за местните данъци и такси въпреки прогнозите, че това ще увеличи размера на такса смет за домакинствата.

- мъж: Според мен най-коректно е разпределянето на база брой обитатели, но за да се възвърне този начин, може би трябва да стане като по времето на соца, или книгата да се заверява на собствениците в полицията, за да може всичко да е най-коректно, да няма криене не бройки и така нататък.

- мъж: Предполагам, че най-добре е да се формира на база това кой колко боклук реално изхвърля. В крайна сметка ако може по някакъв начин да се засече това нещо ще бъде най-добре.

Според промените в Закона собствениците на имот ще са длъжни да декларират в общината броя на ползвателите му до 31 март 2019 година. Въвеждат се и глоби за неподаване на справки, като за собствениците на имоти тя е от 10 до 400 лв., а за фирми – от 100 до 3 хиляди лв. Санкцията за домоуправителя е от 50 до 1000 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова такса за замърсяващи коли в Лондон
Нова такса за замърсяващи коли в Лондон
Представиха проект за 12 винено-кулинарни дестинации из България
Представиха проект за 12 винено-кулинарни дестинации из България