НОВИНИ

Дончев: Този парламент е лишен от моралното право да излъчва правителство

Реакцията на всички служби в бежанския център в Харманлибеше напълно адекватна. Ситуацията е сложна, макар и спокойна, каза в "Панорама" вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, който се завърна тази вечер от Харманли.

bnt avatar logo
от БНТ
21:22, 25.11.2016
Чете се за: 01:10 мин.
У нас
Томислав Дончев, вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика в оставка: Лош навик е да слагаме всички мигранти под един знаменател. Те са много различни - от различни държави, по различни причини - икономически, бягащи от войната и наред с тях и "млади хора в отлична физическа форма, видимо агресивни, които живеят с убеждението, че някой на другия край на света им е длъжен.

Дончев беше категоричен, че действията на полицията са били адекватни и съобразени с правата и на протестиращите бежанци, и на мигрантите, които са бити, защото не са искали да участват в погрома, и с правата на жителите на Харманли.

Вицепремиерът отбеляза, че го тревожат "опитите, не и без политически контекст, в тази ситуация някой да лови риба в мътна вода". Има неща, с които не бива да си играем, защото подклаждането на страховете на хората, може да ни вкара в цикъл, в който проблемът може да става само по-голям, предупреди Дончев.

В отговор на въпрос дали има политическа криза той каза, че е естествено да има известно напрежение, когато едно правителство подава оставка, следват парламентарни избори и процедура по избор на нов кабинет. Без да искам да го натоварвам с излишен драматизъм самият факт, че две седмици след подаването на оставка няма яснота кога ще има следващо правителство, пък било то и служебно, е индикатор, че криза има, коментира Томислав Дончев. Според него в това Народно събрание няма да има друго правителство.

Томислав Дончев, вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика в оставка: След като ние сме казали, че не виждаме вариант за каквото и да е било правителство в този парламент, след като представителите на левицата са казали същото, а не виждам вариант да се сглоби правителство. Резултатите от президентските избори сочат, че това Народно събрание е лишено от моралното право да излъчва правителство.

За Дончев обаче този парламент трябва да реализира изказаното от избирателя желание да промяна на избирателната система и въвеждането на мажоритарен вот в два тура. "Всеки опит това да се бави, да се мота или да се шикалкави ще бъде приет, с основание или без, като опит да не се съобразим с волята на суверена", допълни той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: БСП не е против мажоритарния вот
Корнелия Нинова: БСП не е против мажоритарния вот
Дионисиево шествие с младо  вино в Пловдив
Дионисиево шествие с младо вино в Пловдив