НОВИНИ

​Държавата и бизнесът се обединяват срещу киберзаплахите​

В края на годината ще стане ясно кои държавни и публични администрации са най-уязвими срещу хакерски атаки. Това стана ясно от думите на вицепремиера Мариана Николова, която участва в кръгла маса за публично-частното партньорство в сферата на киберсигурността.

Николай Минков
от Николай Минков
20:30, 10.12.2019
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Все още се обсъждат различни варианти за защита на критичната държавна информационна инфраструктура - чрез ангажиране на частни компании или чрез държавната "Информационно обслужване", заяви вицепремиерът.

Мариана Николова, вицепремиер: Аз провеждам много срещи с бизнеса, с представители на IT компании. Има и писмени предложения, които са постъпили и които ще бъдат докладвани на Съвета по киберсигурност. Правим проверки в публичния сектор, във всички държавни администрации, за да видим къде са рисковете и в края на годината ще обявим и конкретните резултати от проверките.

Според генералния секретар на Европейската организация по киберсигурност Луиджи Ребуфи, ефикасната защита срещу хакери може да се постигне само чрез сътрудничество между държавата и частния сектор.

Луиджи Ребуфи, генерален секретар на Европейската организация по киберсигурност: Ние целим да улесним този процес. Поради високите активи, които се намират в частния сектор и които трябва държавата да опазва, такова партньорство е наложително.
Много често частните фирми разпознават по-добре компютърните заплахи, поради което могат по-добре да реагират на такива атаки.

Бизнесът заяви готовност да окаже подкрепа на държавата в областта на киберсигурността.

Гълъбин Гълъбов, председателят на Съюза за стопанска инициатива: Публично-частното партньорство е работещ модел, който позволява на държавата да използва капацитета и потенциала на частния сектор. Модели за взаимодействие и насочени към предотвратяването на киберпрестъпления са приложени и работят в САЩ, Полша, Франция, Великобритания и Израел.

От Военната академия поискаха заради зачестилите киберзаплахи към военната инфраструктура да се създаде ново подзарделение във въоръжените сили

Доц. полковник Иван Христозов, преподавател във ВА "Г.С. Раковски": Киберзаплахите са много опасни за нас. Почти всички големи държави изграждат кибервойски, киберкомандавния. При нас имаме Център по киберсигурност, който се грижи евентуално да избягваме тези заплахи.

Във форума участваха представители на ДАНС, ГДБОП и на Държавната агенция "Електронно управление".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Износ на оръжие за Украйна е вероятната причина за отравянето на Емилиян Гебрев
Износ на оръжие за Украйна е вероятната причина за отравянето на Емилиян Гебрев
Нова Зеландия очаква ново изригване на Белия остров
Нова Зеландия очаква ново изригване на Белия остров