НОВИНИ

Ципов: Инкриминирането на горенето на отпадъци ще запази здравето на хората

Криминализирането на горенето на отпадъци ще изиграе своята превантивна роля и ще даде ефект за това да се запази здравето на хората. Това каза в предаването "Още от деня" депутат от ГЕРБ и член на правната комисия в парламента Красимир Ципов.

bnt avatar logo
от БНТ
18:42, 10.12.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас
Красимир Ципов, член на правната комисия, ГЕРБ: За съжаление през последните няколко дни сме свидетели на замърсяване на атмосферния въздух и именно поради тази причина и по настояване на Столичната община, която има в своята програма комплекс от мерки за намаляване на замърсяването на въздуха, взехме решение, заедно с народни представители от ПП "ГЕРБ" изготвихме и днес внесохме промени в Наказателния кодекс, за да бъде криминализирано горенето на отпадъци, включително масло и други петролни продукти. Смятаме, че има такава необходимост, дотолкова доколкото това ще изиграе своята превантивна роля и ще даде ефект за това да се запази здравето на хората, гражданите не само на София, а и на всички големи градове.

"Съвсем различно е под страх от административно наказание глоба да упражняваш една такава незаконна дейност. Съвсем друго би било, ако знаеш, че за това може да последва реализиране на наказателна отговорност включително и лишаване от свобода", поясни той.

Ципов каза, че разчитат на гражданите да бъдат подавани сигнали, както и на компетентните органи.

Той поясни каква би била функцията на независимия прокурор.

Красимир Ципов: Неговата роля ще бъде да разследва при извършено деяние от страна на главния прокурор или неговите заместници. И в момента има инспекторат прокуратурата, който се занимава и с проверки, и с дисциплинарни производства и именно поради тази причина, че нашата Конституция е ясна - в нея се казва в чл. 126, ал. 2, че главният прокурор осъществява надзор за законност над всички прокурори, в случая трябва да бъде създадена подобна фигура. /.../
Прокурор в състава на прокуратурата в момента, ако не бъде определен един друг такъв статут, какъвто се предлага със законопроекта, няма как да разследва спокойно, ако мога така да се изразя, главния прокурор.

Повече от разговора вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ахмед Муса влиза в затвора за 8 години и половина за радикален ислям
Ахмед Муса влиза в затвора за 8 години и половина за радикален ислям
Разбиха нова група за разпространение на наркотици в Елин Пелин
Разбиха нова група за разпространение на наркотици в Елин Пелин