НОВИНИ

Държавите от ОПЕК+ одобриха сделката за намаляване добива на нефт

Групата на държавите производители на петрол ОПЕК подписа официално споразумение за сътрудничество с други големи производители, включително Русия. Документът се разглежда като знак за усилията на картела да остане актуален икономически фактор на трансформирания заради производството на американски шистов нефт пазар.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:38, 02.07.2019
Чете се за: 00:22 мин.
По света
държавите опек одобриха сделката намаляване добива нефт

Нарастващото влияние на Русия върху блока се прояви в понеделник, когато министърът на енергетиката Александър Новак заяви, че страните от ОПЕК са се съгласили да съкратят дневния си добив на нефт.

На срещата на върха на Г-20 в Осака стана ясно, че Русия и основният участник в ОПЕК Саудитска Арабия са одобрили идеята за съкращаване на добива.

Това принуди Иран да предупреди, че ОПЕК може загине, ако дейността му бъде сведена до поставяне на печат върху предварително взети решения. Въпреки това Иран подкрепи срокът за намаляване на добива да бъде удължен до март 2020.

На днешната среща на ОПЕК+, която включва 24 държави-производители на петрол, предложението за лимит на добива беше одобрено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стартира конкурс за 30 лекарски длъжности към ВМА
Стартира конкурс за 30 лекарски длъжности към ВМА
Президентът Радев покани държавните предприятия в Китай да инвестират в България
Президентът Радев покани държавните предприятия в Китай да инвестират в България