НОВИНИ

ДСБ подкрепя искането за разсекретяване на доклада за активите на КТБ

От ДСБ, които са сред партиите с влогове в КТБ, заявиха, че подкрепят искането за разсекретяване на доклада за активите на банката.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:37, 15.02.2016
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

В сутрешния блок на БНТ шефката на парламентарната комисия за разследване на случая КТБ Десислава Атанасова заяви, че е изненадана от обявената сума, която ДСБ са имали в банката според списъците на синдиците - 2,4 милиона лева.

Преди дни от ДСБ обясниха, че към момента на затваряне на банката са имали в нея около 48 хиляди лева.

Шефката на комисията за КТБ заяви, че не е очаквала ДСБ да притежават такава голяма сума в КТБ и посочи, че партията трябва да докаже дали средствата са от партийна субсидия или дарения.

Десислава Атанасова: Тук друг факт буди притеснение - че истината не беше съобщена в момента, когато се говореше за КТБ и то от партийното ръководство и централа на ДСБ. Ако помните когато се създаваше комисията за КТБ, имаше две номинации - едната беше на Радан Кънев за неин председател, и тогава щяхме да бъдем в още по-странна ситуация, ако той ръководеше тази комисия, дали нямаше да я ръководи в конфликт на интереси.

От ДСБ преди дни обясниха, че цитираната сума 2,4 милиона е била най-високо ниво на депозит в рамките на 5-годишния период, че към момента на затваряне на КТБ са имали около 48 хиляди лева и че парите им са чисти. Днес Радан Кънев посочи, че са за разсекретяване на доклада за активите на КТБ.

Радан Кънев - председател на ДСБ: Какъв договор са подписвали, и дали това не е парламента е друг въпрос, защото ако в договора има клауза за конфиденциалност, и сега се окаже, че фирмата, която е извършила разследването откаже разсекретяване, това означава, че някой в МФ не си е свършил работата, така че нека да проследим, винаги сме били за разсекретяване на този доклад.

Според ДСБ информацията за забраната Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция потвърждава тезата, че на българска територия се развива чужд геополитически конфликт. Партията предлага временна анкетна комисия да разследва данните за чуждо влияние върху ДПС и новата партия на Местан.

Радан Кънев - председател на ДСБ: Българското правителство да изиска от партньорските служби в държавите от ЕС и НАТО, включително Турция всички данни за руска връзка на политиците Доган и Пеевски и за поддържане от тях чрез собствеността им в холдинг Булгартабак контрабандни канали.

ДСБ ще търси подкрепа за такава комисия сред ГЕРБ, реформаторите и Патриотичния фронт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Ципов: Армията на границата ще се ползва само при необходимост
Красимир Ципов: Армията на границата ще се ползва само при необходимост
Здравната карта няма да закрива болници
Здравната карта няма да закрива болници