НОВИНИ

Двама българи влизат в експертната група за борба с фалшивите новини

Двама българи ще участват в експертната група на високо ниво към Европейската комисия, която трябва до пролетта да изготви стратегия за справянето с феномена "фалшиви новини". Българският комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел представи днес председателя на групата - холандския професор по авторско и медийно право от университета в Утрехт Маделин де Кок Бюнинг.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:54, 15.01.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Вени Марковски от българското "Интернет общество" и Димитър Димитров от Уикимедия са двамата българи, които участват в експертната група към Еврокомисията, която ще трябва да дефинира понятието "фалшиви новини" и да представи решения за справянето с него. Над 300 експерти, преподаватели и журналисти от цяла Европа са заявили желание да участват в работата на групата, от тях селектирани са били 40.

Мария Габриел - европейски комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество: Това беше основната ни цел - да осигурим експертиза, географски баланс, представителност и в крайна сметка разнообразие. Но искам да кажа и нещо много важно - разчитам и на тези, чийто кандидатури не бяха селекционирани. Искам да продължим да работим с тях, ще бъдат организирани още много дискусии и конференции. Разчитам на това гласът на всеки, които има желание да сподели с нас идеите си, да ни даде пример за добра практика, да го направи.

Според Габриел феноменът "фалшиви новини" трябва да се разгледа в дълбочина, защото той не познава граници и има силни последствия в политически, социален и икономически план. Холандката Маделин де Кок Бюнинг обеща всички от групата "да работят като луди", за да могат бързо да представят стратегия за справянето с фалшивите новини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В кв. Красна поляна настояват за мерки за гарантиране на качеството на въздуха
В кв. "Красна поляна" настояват за мерки за гарантиране на качеството на въздуха
Лавров няма да подкрепи САЩ за промяна в сделката за Иран
Лавров няма да подкрепи САЩ за промяна в сделката за Иран