НОВИНИ

Гърците излязоха на протест срещу нови мерки за икономии

Късно тази нощ се очаква гръцкият парламент да гласува законопроект с нови мерки за икономии. Те са условие за отпускане на нов транш от третия спасителен пакет за Гърция. Това ще обсъдят финансовите министри от еврозоната идния понеделник. Законопроектът предизвика силна съпротива в Гърция. След протестите в петък, днес Атина отново е парализирана от стачки.

bnt avatar logo
от БНТ
20:03, 15.01.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Гръцките медии писаха, че Атина изпада в "транспортен инфаркт". Днес спряха всички видове транспорт. Работещите в метрото, трамваите и електрическата железница протестират срещу плановете за приватизация на сектора. Заради протест на авиодиспечерите отмениха много полети. Има стачки и в държавния сектор. Потърпевшите реагират различно.

;

Правителството уверява, че няма орязване на средства, но според опозицията се готвят рестрикции за близо два милиарда евро. Анализаторите определят новите мерки като изключително болезнени. Увеличават се онлайн търговете за имоти на длъжниците. Промени в синдикалния закон предвиждат свикване на стачки при по-голямо мнозинство - ако гласуват 50 процента плюс един от членовете на браншовите сдружения, вместо досегашните 20 процента.

Димитрис Брандис, профсъюзен деец: Правото на стачка вече е ограничено и се ограничава още от правителство, което се нарича ляво.

Пресата коментира, че при сегашната политическа обстановка в Гърция може да се очакват предсрочни избори. Според най-новото проучване, ако изборите са сега, ще ги спечели Нова демокрация, а СИРИЗА на премиера Ципрас ще заеме второ място.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители от Русе плащат винетки, за да стигат до работните си места в града
Жители от Русе плащат винетки, за да стигат до работните си места в града
Саниран блок в Бургас протече
Саниран блок в Бургас протече