НОВИНИ

Двама са задържани за големия пожар край село Българска поляна

Второ денонощие продължава борбата за потушаване на огнения ад в района на Сакар - пламъците бушуват на три фронта. Унищожени са над 12 хиляди декара горски масиви, а община Тополовград продължава да е в бедствено положение. Най-големият горски пожар тази година е причинен при престъпна небрежност. Задържани са двама заподозрени. За единият от тях се смята, че е причинил и горския пожар в района на Харманли миналата седмица. Няма опасност за населените места и жителите. Но днес следобяд нов пожар избухна между селата Главан и Мъдрец.

bnt avatar logo
от Ваня Петкова
15:32, 31.08.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Над 10 000 декара иглолистни и широколистни гори изгоряха в огнената стихия. На място работят 22 противопожарни екипа от цялата страна, всички служители на югоизточното горско предприятие, полицаи, военни, доброволци.

Станислав Дечев, областен управител на Хасковска област
Надяваме се днес да успеем да го приключим. Както знаете работи тежка техника от Мини Марица Изток, която ни помага да направим просеките, за да можем да го локализираме напълно.

Районът на пожара се следи непрекъснато и при необходимост ще бъде извикан и хеликоптер. Силният северен вятър на моменти сменя посоката си и разгаря огъня. Снощи бяха евакуирани 50 жители на Българска поляна, за които бяха осигурени подслон и храна в сградата на кметството.

Задържаният фермер е същият, който само преди седмица беше заподозрян за другия голям пожар в хасковско село Изворово.

Николай Вълчев, директор на РД "ПБЗН" Хасково
Разчистване на пасища със земеделска техника, с цел получаване на субсидии и във всички случаи на големи пожари в Хасковска област стават от това. Следствие на почистването с машини, които не са позволени да се извършва тази дейност, машините палят пожари и виждате какво се случва.

При доказване на престъплението, виновникът няма да получи предвидената субсидия от Държавен фонд Земеделие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Туск ще настоява на ЕС за обединена позиция за подкрепа на България
Доналд Туск ще настоява на ЕС за обединена позиция за подкрепа на България
Спасени 1 100 мигранти в Средиземно море
Спасени 1 100 мигранти в Средиземно море