НОВИНИ

"Даваш ли, даваш Балканджи Йово" ще се изучава по история

След многобройните обсъждания на програмите за 2, 6 и 8-ми клас министреството на образованието реши да се събрази с общественото мнение и включи всички спорни моменти в програмите. Така и песента "Даваш ли, даваш Балканджи Йово" отново ще се изучава, но изненадващо не по литература, а по история.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
15:37, 16.03.2016
Чете се за: 00:31 мин.
Още

Останалите, станали проблемни, възрожденски текстове, остават под различна форма."Къде си вярна ти любов народна" ще се учи по музика в 6-ти клас, а "Хубава си моя горо" - по литература в същия клас.

"Вятър ечи, Балкан стене " и " Стани, стани юнак балкански" ще се изучават по литература в 7-ми клас.

Въпреки че през последните месеци просветното ведомство неизменно твърдеше, че думата "съжителство" е използвана само, за да представи отношенията между различните националности в Османската империя, но не и политическата система, днес беше обявено, че тя ще бъде заменена с думата "традиции" и спорният израз в програмата ще стане - "Дава примери от всекидневието за традициите на различните религиозни общности".

Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката: Заради общественото мнение ли го направихте? Да и това е много важно де се знае. Мисля, че това е много положително да се вслушаме, тогава когато много хора предлагат едно нещо и то да се коригира, а тези хора са учители следователно експерти.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патрулите с принтери до края на годината
Патрулите с принтери до края на годината
Цветан Василев: Институциите и прокуратурата фалираха КТБ
Цветан Василев: Институциите и прокуратурата фалираха КТБ