НОВИНИ

Две години след потопа в "Аспарухово" - обвиняеми все още няма

Две години след потопа в Аспарухово все още не е ясна причината за бедствието. Не се знае и чия е отговорността. Във водния ад, който сполетя квартала привечер на 19-ти юни загинаха 13 души, а много други загубиха домовете си.

bnt avatar logo
от БНТ
06:09, 20.06.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

След като разследването в МВР се забави, то беше поето от прокуратурата миналата седмица. Обвиняеми за трагедията все още няма. Местното дере не е почистено, не са премахнати и незаконните строежи. Крайният срок за изграждането на охранителни канали в квартала изтича след няколко месеца, а работата по тях още не е започнала.

12 милиона лева ще струва ремонтът на деретата и водопроводите във варненския квартал "Асапарухово". Проектът вече е готов, но работата не може да започне, заради обжалване на един от кандидат-изпълнителите на проекта. Това съобщи в "Денят започва" заместник-кметът на Варна Христо Иванов.

По думите му, Комисията за защита на конкуренцията е отхвърлила жалбата, но фирмата се е обърнала и към Върховния административен съд. От общината щели да поискат магистратите да се произнесат по-бързо, защото ремонтът в "Аспарухово" е от голяма обществена и социална значимост. Според Иванов, ако процедурата се забави още малко, община Варна може да загуби част от финансирането за ремонта.

;

Владимир Чавдаров - окръжен прокурор на Варна: "Ние категорично ще изследваме изцяло обекта на нашето разследване. То ще бъде всестранно, обективно и пълно. На този етап все още е рано да се каже, дали и на кого ще бъдат повдигани обвинения. Можете да бъдете сигурни и вие и цялото общество, че ако някое длъжностно лице не е изпълнило в пълен обем или част от своите задължения, които закона му е вменявал, ние ще му повдигнем обвинения".
;

Вижте целия разговор на Иво Никодимов със зам.-кмета на Варна Христо Иванов и окръжния прокурор на Варна Владимир Чавдаров в пряко включване от квартал "Аспарухово" в "Денят започва"!

;

Христо Иванов - зам.-кмет на Варна: "По фонд "Солидарност" срокът за приключване на строителството на деретата е до октомври месец. Смятам, че ако решим бързо проблема с жалбите във ВАС и започнем незабавно съответните дейности - ще се справим".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава издирването изчезналото момче във водите на река Янтра
Продължава издирването изчезналото момче във водите на река Янтра
Съд в Гърция осъди гръцки каналджия на 103 години затвор
Съд в Гърция осъди гръцки каналджия на 103 години затвор