НОВИНИ

В "Аспарухово" две години по-късно: деретата са все така опасни

Две години след опустошителното наводнение във варненския кв. "Аспарухово", отнело живота на 13 души, деретата са все така опасни. Възстановяването върви бавно, а много хора все още живеят на фургони. В "Аспарухово" две години по-късно се върна Иво Никодимов.Вижте още по темата в прякото включване на Иво Никодимов и репортажа на Благой Цицелков.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Иво Никодимов
20:46, 19.06.2016
Чете се за: 02:02 мин.
У нас

Айре загубила всичко. Вълната помела цялото й семейство - съпруга, децата, внуците. Тя оживяла. Настанали я във фургон - временно. Дали й обезщетение. Повтаряла, че иска да се върне у дома. Съседката й Анна, се спасила с цялото семейство. Като по чудо.

Анна Томова: Те жива, ама ко жива? Четири внуци да загубиш, дъщерята да загубиш...може ли да живееш? Ко дали? 10 хиляди лева. Толкова ли струва една душа?!

Айре днес прави ремонти. Ще продължи да живее със семейството тук - в дерето.

Анна Томова: Всичко обещават, ама нищо не правят, казват къщите ще се събори. Някои идва, казва няма да се събори.

Докато Анна иска да запази имота си, съкварталците й са на мнение, че той и другите около него, които са в дерето трябва да бъдат бутнати, час по-скоро.

Иван Портних, кмет на Община Варна: Предстои събарянето на още няколко къщи, които са в обхвата на двата охранителни канала, там собствениците са отдавна известени. Те знаят, че това е задължено мероприятие.

Крайният срок за изграждането на охранителните канали в квартала, изтича през ноември. А работата още не е започнала, така заделените от европейския фонд "Солидарност", 10 милиона лева - може да потънат. От Общината, обясняват, че забавянето е заради обжалване на тромавите обществени поръчки.

Казват, че учим историята си, за да не повтаряме грешките. Две години по-късно - дерето край "Аспарухово" не е почистено, има буйна растителност, а незаконните строежи не са премахнати, въпреки че Община Варна се нае това да се случи още преди две години.

И 80 годишният Асен, който минава всеки ден с каруцата си през сметището, казва, че полага усилия в тази посока.

Асен: Шофьорите ги подхвърлят тука, и каруцарите "хвъргат", знаеш ли колко сме чистили, аз тука плащам машина да чисти, те пак хвърлят.

Не среща разбиране в съкварталците, а го е грижа, защото живее в колиба точно край сметището. Онези, които все живеят във фургоните за временно настаняване - са се примирили с факта, че са сред запустяла военна база. Неправителствени организации носят храна и лекарства всеки ден. Ток и вода - законно не се плаща. Но така ще е до август, когато договорите на хората с държавата ще изтече. А пътят им ще стане неясен.

Незик Мехмет, пострадала от наводнението - настанена във фургон: Чакаме нещо да ни кажат - дали ще седим, дали ще излезем оттука. Не се знае. Ходя в съвета - питам - нищо не казват. Не знаели.

На документи Варна вече е намерила над 80 млн. лева за развитието на квартала. С парите се предвижда в рибарското пристанище да бъдат построени къщи, които да показват на туристите какъв е животът на рибаря. Разписано е, разширяване на парка, реновиране на инфраструктурата в района.

Теодора Темелкова, жител на "Аспарухово": Младите хора в Аспарухово, са много инициативни, те постоянно се събират, питат, искат и имат желание да разберат какво става оттук нататък - има ли опасност - дали следващите дъждове ще предизвикат нещо подобно. Никой не е излязъл да каже "Спокойно! Аспарухово е защитено място, ние сме взели достатъчно мерки". Хората живеят в страх, а истината все още не е излязла наяве.

Тук искат да знаят - какво причини наводнението, дали само държавното и хорско безхаберие край и във двете дерата на квартала или има и още нещо, което се премълчава. Казват, че истината е като водата, винаги си намира път. На това се надяват в "Аспарухово".


Целият репортаж с историите, страховете и въпросите без отговор на хората от "Аспарухово", можете да видите утре сутрин в "Денят започва".

В минутните след 8:00 в рамките на час, в изнесеното ни студио от квартала - водещият Иво Никодимов ще търси отговор на въпроса - "Ще има ли виновен за трагедията от "Аспарухово?"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АБВ: Липсата на ясни кандидати за президент е в интерес на статуквото
АБВ: Липсата на ясни кандидати за президент е в интерес на статуквото
Икономическите сценарии за Брекзит
Икономическите сценарии за Брекзит