НОВИНИ

​Две граждански сдружения обжалват решението за поскъпване на газа с близо 30%

Две граждански сдружения обжалват решението за поскъпване на газа от 1 април с близо 30%. Днес те внесоха жалба в Административния съд. За изработването й са помогнали юристи от институцията на омбудсмана. Те обвиняват Комисията за енергийно и водно регулиране в умишлено задържане на цените и неаргументирано шоково поскъпване от началото на този месец.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:10, 10.04.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Жалба в административния съд внесоха омбудсманът Мая Манолова придружена от представител на Федерацията на потребителите в България и гражданско сдружение. В нея те настояват да бъде отменено изцяло решението на Комисията за енергийно и водно регулиране за поскъпването на газа от април.

Мая Манолова, омбудсман на Република България: Много съществено е нарушена процедурата, защото не беше проведено обществено обсъждане, което е съществен елемент от нея. Вместо това имахме една имитация на открито заседание на КЕВР, по време на което заседание беше съобщено решението на регулатора.

Практиката показва, че подобни обжалвания отнемат между една и две години. Омбудсманът обаче се надява на по-бърза процедура.

Мая Манолова, омбудсман на Република България: Административните съдии, които ние много дълбоко уважаваме, също са български граждани и се надяваме, че разбират важността и спешността на този казус.

В студиото на "Денят започва" председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че газът може да поевтинее от октомври. И пак повтори, че управляваната от него комисия е задържала цените на синьото гориво, за да се намалят сметките в най-студения период.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Защитихме интересите на тези потребители, които други институции трябваше да защитават. Това беше едно достойно решение, което позволи хората да не почувстват, особено тази зима, когато имаше съчетание на много ниски температури и то за продължителен период от време, щеше да донесе до наистина висок скок на цените за хората.

Междувременно топлофикациите в свои становища към регулатора се обявиха срещу рязкото повишаване на цената на парното. Те предлагат парното да остане с по-малко увеличение за сметка на тока, който произвеждат.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Аз питам има ли логика 5,5 млн. български граждани, които не ползват парно отопление чрез сметките си за ток, които им бяха по-високи от реалните, да доплащат парното отопление в няколко града в стараната.

Иванов още веднъж разкритикува и решението на управляваната от него комисия за поскъпване на цената на водата в София. По думите му, заложената печалба на дружеството е двойно по-висока от тази на останалите ВиК оператори в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Информационният център на НАП ще работи с удължено работно време до 2 май
Информационният център на НАП ще работи с удължено работно време до 2 май
ГЕРБ и ОП постигнаха пълен консенсус за сигурност, енергетика, спорт и туризъм
ГЕРБ и ОП постигнаха пълен консенсус за сигурност, енергетика, спорт и туризъм