Две неукрепени свлачища затрудняват движението по пътя за село Добралък

Два месеца и половина след пороя в родопското село Добралък, когато беше обявено частично бедствено положение, и преди падането на първия сняг тревогите на местни хора растат с всеки ден. По пътя до селото има две свлачища, които не са укрепени. Остава и забраната за преминаване на тежкотоварни машини над 3 тона заради пропадналия участък преди Асенова крепост.

от Мариела Хубинова
09:21, 23.10.2018
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

Около 70 са жителите на село Добралък. Не могат забравят невиждания порой от 2 август тази година, когато дъждът буквално подкопа асфалта по улиците на селото.

Атанаска Янкова: Минавали са много дъждове, много води са вървели, такова чудо каквото в нашата къща беше тая година, не е било. Аз ако бях в нашата къща, щях да съм си умряла да гледам това чудо, толкова вода да тече.
Марияна Христева: Когато беше самото бедствие имаше 50 човека от няколко държави, проблем ни беше, защото те лагеруваха отсреща, хора от Франция, ръководителят им казва как няма никой да отреагира да дойде да помогне. Беше се откъснал пътят на две места.

Веднага след бедствието тежка техника от община Куклен разчиства улиците от скалите. Два месеца и половина по-късно тревогите на 100-тината местни жители не са намалели, защото не виждат по пътя да се укрепват свлачищата. При по-тежки зимни условия до селото трудно ще стигне линейка, пожарна или снегорин.

Владимир Димов, кметски наместник на село Добралък: Полезен ход е да се молим на Господ да не ни праща други бедствия на този етап и фактически може да стане така, че селото да се откъсне от света. Едно сърце, един кръвоносен съд частично като се запуши организма спира. Снабдяването на населението с хранителни продукти, пожарни, линейки просто се откъсва.

В Добралък има няколко къщи за гости и семеен хотел. След поройния дъжд от месец август в тях е регистриран отлив на туристи.

Петър Лазаров, собственик на семеен хотел: Сега, който звънне да пита за къщата, пита пътя как е, не може да се мине, отразява се.

Община Куклен е внесла искане за възстановяване на щетите в Комисията по бедствия и аварии на стойност 2 млн. и 400 хиляди лева за двете свлачища по пътя до Добралък, както и за самото село, където има друти три попадания на скали. За сега обаче няма взето решение. Едва след като се гласуват необходимите средства , общината ще изработи идейни проекти.

Владимир Димов, кметски наместник на село Добралък: Настроенията са, как да ви кажа, оптимистични, че държавата ще се намеси но същевременно всеки е затаил в себе си, че няма скоро да се оправят нещата. Това води до негативизъм, до натрупване на отрицателни емоции.

Община Асеновград също е направила проект за свлачището над Асеновград на стойност 250 хиляди лева. Документацията е входирана в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Чака се решение.

инж. Петър Бояджиев, зам.-кмет на община Асеновград: Дадено е едно простичко решение, не с пилони и забиване а със строително решение, екипът който е дал идейният проект като пета, защото половината път до момента си го няма. Добрата новина е, че освен този порядък, нямаме нови свлачищни процеси там. Лошото е, че в разговорите с един от професорите, който е в този екип и аз като вас питам кога ще спре това и той им казва, вижте отсреща склоновете докато не станат на гола стена така че всичко си зависи от природата и от нас.

Пътят към Асенова крепост пропадна след поредицата дъждове, подкопаният участък е около 50 метра и в момента продължава да е обезопасен с необходимата сигнализация. Заради нарушената инфраструктура там продължава да важи ограничението за максимален тонаж от 3 тона на преминаващите превозни средства. Това е причината дърводобивни фирми да отказват да возят дърва за огрев на живеещите в село Добралък.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Принц Хари и съпругата му Меган на двудневна визита във Фиджи
​Принц Хари и съпругата му Меган на двудневна визита във Фиджи
Сценариите пред коалицията - коментар на Антоанета Христова и Борис Попиванов
Сценариите пред коалицията - коментар на Антоанета Христова и Борис Попиванов