НОВИНИ

БДЖ: Движението на влаковете е спряно в два участъка заради зимните условия

Поради усложнена метеорологичната обстановка и обилния снеговалеж в страната движението на влаковете се осъществява при тежки зимни условия. Към момента няма движение в участъците Самуил-Висока поляна-Хитрино и Копривщица-Антон, съобщиха от БДЖ.

бдж движението влаковете спряно два участъка заради зимните условия
bnt avatar logo
от БНТ
11:19, 06.02.2020
Чете се за: 03:30 мин.
У нас

На много места липсва напрежение в контактната мрежа. Причините са паднали далекопроводи на електрозахранващата мрежа и дървета.

11 гари по направленията София-Плевен и София-Видин са без електрозахранване. Поради тази причина системите за осигуряване на движението там се управляват от дежурния персонал.

Аварийните екипи на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ работят по отстраняване на авариите и осигуряване на проходимостта, а железопътната мрежа е под непрекъснато наблюдение.

Поради динамичната обстановка националният железопътен превозвач призовава своите клиенти да се информират предварително при планиране на своето пътуване, да търсят съдействие от персонала във влака в случай на забелязани нередности като например: незатворени преходни врати, липса на отопление във вагоните или възникнали принудителни престои.

Актуална информация за движението на влаковете клиентите на „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД могат да получат от служителите на гишетата „Информация” и билетните каси в съответните железопътни гари, от електронното табло на официалната страница на дружеството, което предоставя данни в реално време (http://live.bdz.bg/), както и на националния информационен телефон 0700 10 200.

Стотици пътници бяха блокирани във влаковете. Петър Иванов е тръгнал снощи от Варна и до момента все още не е стигнал до София.

Петър Иванов: Някъде един часа и нещо беше, когато влакът спря. Пълна тъмница, няма ток и после дойдоха някакви хора, рязаха дърветата, които бяха паднали върху влака, след това дойде машина, опита да закачи жиците и не успя и накрая след няколко часа - 4-5, дойде дизелова машина и ни изтегли до Горна Оряховица.

В същия влак пътуват и деца, които са прекарали нощта на студено и тъмно.

Петър Иванов: Кондукторката беше събрала одеала, да знаех, щях да я снимам - да видите как носи куп одеала във втора класа на премръзнали деца.

Всички екипи на Национална компания "Железопътна инфраструктура" са мобилизирани, за да се възстанови движението. Там където има снегонавявания екипите разчистват релсите на ръка. Това допълнително забавя процеса.

Стоян Стоянов, директор на дирекция в НКЖИ: На територията на цялата страна работят над 50 екипа. В общи линии ситуацията в страната е овладяна, с изключение на участъка Мездра-София, Мездра-Горна Оряховица, където имаме паднали далекопроводи на ЧЕЗ.
Борислав Аврамов, главен ревизор по безопасността в НКЖИ: Силният вятър от сутринта навя пряспа в междугарието Антон-Копривщица. В момента има екипи на място, които се опитват да разбият пряспата, включително допълнителни екипи са мобилизирани от София.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдийската колегия на ВСС иска още информация от САЩ за казуса със съдия Миталов
Съдийската колегия на ВСС иска още информация от САЩ за казуса със съдия Миталов
Спират тировете на ГКПП Дунав мост заради лошото време в Румъния
Спират тировете на ГКПП "Дунав мост" заради лошото време в Румъния