НОВИНИ

Мая Манолова: Нужен ни е ОЛАФ за двойния стандарт при храните

За строг контрол и промени в европейското законодателство, свързани с качеството на храните, се обявиха омбудсманът Мая Манолова и министърът на европредседателството Лиляна Павлова. Те ще настояват за незабавна реакция и подкрепа от Европа, за да се сложи край на двойния стандарт при храните. Според тях това е битка за справедливост и равнопоставеност на всички граждани в Евросъюза.

Мина Петрова
от Мина Петрова
20:00, 27.04.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Качеството на храните в България, внасяни от Европейския съюз, е в пъти по-ниско от това в държави като Германия, Австрия или Италия. Данни от анализ на Българската агенция по безопасност на храните показват, че например в шоколада, какаото и маслото са много по-малко, а в газираните напитки, вместо захар има глюкозни заместители.

Разликите в цените също са значителни - детски шоколадов десерт на една и съща фирма, у нас е с 93 % по-скъп от немския вариант и с 16% по-скъп от австрийския.

Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на ЕС: Всички ние българи, сме достойни равноправни европейци и не можем да бъдем третирани като потребители второ качество.

Според омбудсмана Мая Манолова проблемът може да бъде решен единствено със законодателни промени и строг контрол.

Мая Манолова, омбудсман на Р България: Нужен ни е ОЛАФ за двойния стандарт при храните - ОЛАФ за хранителните измами, който да установява нарушенията и сериозно да наказва нарушителите.
Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на ЕС: Ние в това законодателство освен единни стандарти, много държим в него да има и сериозни санкции. Санкции, които в момента предложението дава възможност да бъдат до 4 % от годишния оборот на тези компании.

Всички данни от анализа ще бъдат представени и на предстоящия форум в София по тази тема в понеделник.

Мая Манолова, омбудсман на Р България: Амбицията ми е на този форум да прозвучи едно важно послание, че идва краят на двойните стандарти при храните.

Омбудсманът Мая Манолова и министърът Лиляна Павлова се надяват промените в европейското законодателство да бъдат въведени още тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Образувани са досъдебни производства за безстопанственост срещу 13 болници у нас
Образувани са досъдебни производства за безстопанственост срещу 13 болници у нас
БАН: Не се налага изместване на трасето от АМ Струма заради откритата гробница
БАН: Не се налага изместване на трасето от АМ "Струма" заради откритата гробница