НОВИНИ

"Терем" ще участва в производството на нова машина за пехотата

Военният завод "Терем-Търговище" ще се включи в производството на нова бойна машина за пехотата, обяви премиерът Бойко Борисов при посещение в завода. Заводът може да сглобява машината и така голяма част средствата по проекта на стойност 1,2 милиарда лв. ще останат в българската икономика, обясни Борисов. След две заседания на Министерския съвет военният министър Красимир Каракачанов ще вкара за гласуване двата готови проекта за модернизация на армията - за нов изтребител и бронирана машина.

Александър Марков
от Александър Марков
17:22, 27.04.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Военният завод "Терем" в Търговище може да сглоби машината и да я оборудва с нови оптични и оръжейни системи, обяви премиерът. Може да модернизира и танковете Т-55 и 72. След две заседания на МС ще се гласува проектът за нов самолет и бойна машина.

Бойко Борисов, министър-председател: Това, което е и моята мечта като сухопътен офицер, съответно машините за сухопътните войски, защото това е царицата на боя, всеки военен ще ви го каже. Не забравяйте, че сме купували най-добрите транспортни самолети, хеликоптери, само транспортни. Все едно ще се изнасяме, все едно сме купували авиация да бягаме с нея, а сега ние говорим за бойни машини, които да защитават населението, суверенитета и целостта на България. Бойни машини.

Сглобяването на машината в България ще отвори работни места, а постигнатият ефект ще е равен, ако бихме заделили 4-5 млрд., пресметна Борисов, припомняйки, че огромно количество военна техника през годините е нарязано и продадено за скрап, вместо да бъде модернизирано и продадено.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Нашата амбиция е този проект за бронирана машина да бъде реализиран в български заводи. След което втората Батальонна бойна група, както е изискването по НАТО-овските стандарти, може да бъде съставена на базата на МТЛБ-1, което, обаче, трябва да бъде отремонтирано, модернизирано.
Томислав Дончев, вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика: Ние искаме да бъде ангажиран целият индустриален потенциал и научен на страната.

Проектът за Сухопътните войски предвижда закупуването на 200 бойни машини, които да са въоръжени с 30-мм оръдие с 500 снаряда, противотанкови ракети и 4-о ниво на балистична защита.

Крайната цел е с бронираните машини да бъдат сформирани три батальонни бойни групи в състава на една цяла механизирана бригада.

Машините ще бъдат изплащани поетапно в срок до 2029 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захариева: Всички от НАТО смятат, че диалогът с Москва трябва да продължи
Захариева: Всички от НАТО смятат, че диалогът с Москва трябва да продължи
Ким отпътува към дома след пищна церемония по изпращането му
Ким отпътува към дома след пищна церемония по изпращането му