НОВИНИ

Двойно нарастват сигналите за деца в риск на Националната телефонна линия

През 2015 година на Националната телефонна линия за деца са приети 108 852 обаждания - най-високият брой, регистрирани досега от началото на линията през 2009 година, съобщават от пресцентъра на Държавната агенция за закрила на детето.

двойно нарастват сигналите деца риск националната телефонна линия
bnt avatar logo
от БНТ
15:02, 09.03.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Най-много са подадените сигнали за деца в риск - 649, с 40 процента повече от 2014 година, което показва, че линията е все по-разпознавана като място, на което всеки може да потърси помощ или да подаде информация за дете в трудна ситуация, посочват от ДАЗД.

Сигналите за деца в риск най-често са свързани с различни форми на насилие /физическо, психическо, сексуално/ - обикновено в съчетание, както и за пренебрегване на деца, риск от изоставяне, просия. Често един сигнал е свързан с няколко форми на риск - например нисък родителски капацитет, липса на подход към възпитанието и дисциплината на децата и прибягване към насилие, икономически затруднения.

Освен за насилие, консултации са търсени за проблеми във взаимоотношенията - с връстници, с любими хора, с родители и близки. Темите за междуличностните контакти заемат водещо място в обажданията, тъй като на линията звънят най-вече тийнейджъри, се отбелязва в съобщението.

От ДАЗД анализират, че все по-често на телефон 116 111 близки или други пълнолетни сигнализират за нарушени права на деца.

Областите, от които са получени най-много сигнали през 2015 година са София-град, Пловдив, Варна, Бургас, Видин, Враца, Добрич, Сливен, Търговище. Най-малко са от Кърджали, Смолян, Силистра, Кюстендил, Благоевград, Хасково.

За предприемане на мерки към органите по закрила са подадени 236 случая за физическо, 162 - за психическо и 37 - за сексуално насилие. Сигналите за неглижиране са 220, 75 - за отпадане от образователната система, 52 - за изоставяне и 34 - за просия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Продължавам да подкрепям министър Москов
Бойко Борисов: Продължавам да подкрепям министър Москов
“Българско Черноморие” подкрепи забраната за диво къмпингуване
“Българско Черноморие” подкрепи забраната за диво къмпингуване