НОВИНИ

Дядо Добри се оттегли от света и заживя в манастир

Дядо Добри, символът на доброто в България, заживя в манастир. На 102 години живият светец от село Байлово се отдегли в Кремиковския манастир. Светецът е взел решение това да бъде и мястото, където да дочака сетния си час.

bnt avatar logo
от Владимир Георгиев
19:35, 11.04.2016
18879
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Далеч от всякаква суета в Кремиковския манастир "Свети Георги" в строг пост, скромна килия и смирена молитва минават дните на почти 102-годишния Добри Добрев.

Протойерей Серафим Янев - и.д. игумен на Кремиковския манастир: "Дядо Добри, знаем, че каквото прецени, че е Божие това и прави... Може би в края на своя живот е решил да обърне по-голямо внимание на това, което го очаква след това."

Добрият старец рядко напуска килията си. Излиза в двора на обителта само когато потокът от туристи секва. И категорично отказва да бъде сниман по примера на Светогорските монаси. Единственото, което благият старец приема. е вода и по 2 филийки хляб за закуска и вечеря. Досегът му със света вече е само прозорецът на килията му, който гледа към София.

Протойерей Серафим Янев - и.д. игумен на Кремиковския манастир: "В стаята му няма нищо друго освен иконостасчето, една печка и спи на земята - на черга. Всички, които са в манастира. се грижат за него. Има си хора, които почистват стаята му, помагат му в ежедневните нужди, като го развеждат в манастира и църквата... Аз мисля, че този човек ни е даден на всички, за да ни покаже, че има нещо много по-важно и по-ценно отколкото са материалните неща, които гоним в живота си."

Дядо Добри се надява, че живият пример, който ни даде със събирането на милостиня за Божиите храмове, ще има свои следовници сред християните. Самият той е най-големият дарител на храм-паметника "Свети Александър Невски". Само през 2010-а година дядо Добри дари сумата от 37 500 лева, възстановявал е множество манастири със събраната милостиня, един от тях е "Свети Илия" в село Белопопци, за който сме ви разказвали в новините на БНТ 2. Дядо Добри вярва, че ще се намери кой да последва каузата му и след неговото оттегляне.

Протойерей Серафим Янев - и.д. игумен на Кремиковския манастир: "И самият той, идвайки и оставайки тук, периодът му на входа на Свети Александър Невски е приключил. Не е само до желание негово, но и до самата му възраст, до можене е, да се случва това нещо."

За дядо Добри Бог и местата, където Той присъства - църквата, са най-важни. И ни привовава да не преставаме да вървим по стъпките Господни, изпълнявайки Неговите заповеди, защото само това е начинът да спасим душите си. Това ще прави и самият той, чакайки най-важната среща в своя живот - тази с небесния си Отец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вицепрезидентът Маргарита Попова с критика за дипломацията
Вицепрезидентът Маргарита Попова с критика за дипломацията
ЕК: Българите не вярват в независимостта на съдебната система
ЕК: Българите не вярват в независимостта на съдебната система