НОВИНИ

Цзинпин: Бъдещето пред Китай е светло, икономическите предизвикателства - тежки

Бъдещето пред Китай е светло, но предизвикателствата, в частност икономическите, са тежки. Това заяви във встъпителното си слово при откриването на 19-ия конгрес на Китайската комунистическа партия президентът Си Цзинпин. Форумът е най-големият по рода си от 5 години насам, като в него участват около 2300 делегати. Конгресът е от изключително значение, тъй като на него се очаква да бъде набелязана стратегическа линия за развитие на една от най-големите икономики през следващите години.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
11:55, 18.10.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Тържественото издигане на националния флаг под проливния дъжд в Пекин даде началото на 19-ия конгрес на Китайската комунистическа партия. Хилядите делегати посрещнаха лидера си - Си Цзинпин. През последните 5 години президентът затегна контрола в Комунистическата партия и китайското общество. Беше увеличена цензурата и зачестиха арестите на адвокати и активисти. По време на управлението си Си Цзинпин увеличи влиянието на Китай в световната политика и модернизира страната.

Си Цзинпин, президент на Китай: "Бъдещето пред Китай е светло, но предизвикателствата, в частност икономическите, са тежки. Трябва да работим срещу разширяваща се разлика в доходите, както и проблемите в сферите на заетостта, образованието и здравеопазването. Ще положим всички възможни усилия да увеличим отбранителните способности на китайските въоръжени сили, както и да ги модернизираме."

Президентът на Китай заяви, че в страната са възникнали "някои остри проблеми в резултат на небалансирано и неправилно икономическо развитие". Китайската икономика ще продължи да се отваря, а финансовите реформи ще станат още по-дълбоки. Предвижда се и същевременно ролята на държавните компании в икономиката да нарасне. От няколко дни в Пекин се забелязват плакати, които отбелязват началото на провеждащия се конгрес.

Нивото за сигурност в китайската столица е изключително високо. Заради проверките на ключови транспортни възли, пред гарите в града се извиха огромни опашки. Някои от ресторантите и клубовете в центъра на Пекин затвориха врати от съображения за сигурност. Не се предлагат и квартири за туристи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кампания “Еко будител” ще се проведе на 1-ви ноември във Варна
Кампания “Еко будител” ще се проведе на 1-ви ноември във Варна
Восъчна фигура на Доналд Тръмп в Музея Мадам Тюсо в Берлин (ГАЛЕРИЯ)
Восъчна фигура на Доналд Тръмп в Музея "Мадам Тюсо" в Берлин (ГАЛЕРИЯ)