НОВИНИ

Един милиард евро са заделени за програмата за развитие на селските райони

Около един милиард евро са заделените средства за бизнеса по програмата за развитие на селските райони до 2020 година. Това каза в Бургас министърът на земеделието Десислава Танева. Тя участва в морския град в дискусия "Региони в растеж". Общият ресурс на представената от нея програма е 2,9 милиарда евро.

bnt avatar logo
от БТА
13:40, 04.07.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
един милиард евро заделени програмата развитие селските райони

Танева набеляза и дейностите, които предстоят до края на тази година, а както и възможностите за бизнеса. Те са свързани с инвестиции в земеделски стопанства, преработка на селскостопанска продукция, подпомагане за навлизане на пазара на малки стопанства, инвестиции в неземеделски дейности в селски райони и др.

Министърът подчерта успеха на Бургас и региона по предходната програма в областта на рибарството. Тя смята, че бизнесът е подготвен и за следващите възможности, които са до 2020 година.

По програмата "Морско дело и рибарство" е предвиден бюджет за нови осем инициативни местни рибарски групи, като тази мярка се очаква да бъде отворена в последното тримесечие на годината, съобщи още Десислава Танева.

През юли се очаква отварянето на 2 мерки по програмата. В презентацията си министърът каза, че 19 милиона се предвидени за продуктивни инвестиции в аквакултури. Мярката ще е отворена следващия месец. Максималният размер на допустимата безвъзмездна финансова помощ за бенефициент е 1 400 000 лева.

Преди старта на дискусията Танева откри фермерски пазар в Експозиционен център "Флора" в Морската градина. Като минус за нашето производство министърът посочи липсата на директния достъп до производителя. В България към момента функционират 10 фермерски пазара, но интересът към сдружаването на земеделските производители се увеличава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огромен интерес към концерта на Scorpions
Огромен интерес към концерта на Scorpions
Представиха официалната песен на Игрите в Рио
Представиха официалната песен на Игрите в Рио