НОВИНИ

Eдва 15 кръводарители в болницата в Русе тази година

Едва 15 доброволци са дарили кръв от началото на годината досега в Университетската болница в Русе. А за да няма недостиг на кръв, техният брой на ден трябва да е 30 души. Има ли достатъчно запаси в отделението по трансфузиология в града, вижте в репортажа.

bnt avatar logo
от Ива Колева
18:40, 17.08.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Севдалина Димитрова наскоро се сблъсква с проблема с недостига на кръв. Нейна близка трябва да бъде оперирана, но случаят не е спешен. Семейството търси кръводарители. Така и не намира и се налага да си помогнат сами.

Севдалина Димитрова
„Свекърва ми си беше счупила крака. Наложи се операция – доста сложна. Съпругът ми дари кръв. Никой не се отзова.“

Едно от решенията на проблема с недостига на кръв е да се организират редовни кампании по кръводаряване. Друга мярка е да се предвидят средства за екипите на отделенията по трансфузионна хематология за разкриване на временни пунктове за кръв. От болницата в Русе твърдят, че запаси в отделението винаги се намират.

Д-р Йосиф Новаков - заместник-председателят на Съвета на директорите на Русенската болница
„Болницата разполага с транспорт, който може за достатъчно кратко време да отиде до центъра в Плевен, откъдето след предварителна заявка да се осигури нужната кръв.“

В момента Българската национална телевизия организира кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване в София, Пловдив, Стара Загора, Варна и в Плевен, където временният пункт ще бъде отворен на 31 август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ген. Румен Радев е кандидатът за президент на БСП
Ген. Румен Радев е кандидатът за президент на БСП
Започва гласуването на номинираните за кандидат-президент на БСП
Започва гласуването на номинираните за кандидат-президент на БСП