НОВИНИ

ЕК дава 30 милиона евро за дигитална програма за Западните Балканите

В София Европейската комисия даде начало на своята дигитална програма за Западните Балкани. С 30 милиона евро безвъзмездна помощ трябва да започне изграждането на инфраструктура на широколентов достъп в региона. Днес и утре страната ни е домакин на Дигиталната асамблея 2018-та.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
20:25, 25.06.2018
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Според Бойко Борисов Западните Балкани могат и трябва да са лидер в развитието на дигитални умения. Премиерът даде пример с България - първа по брой жени, които работят с високи технологии.

Бойко Борисов, министър-председател на Република България: Нито можем да ги надминем във въоръжаването, нито можем да ги надминем в производството на автомобили, но тук, това пространство е запазено за нас. Ние имаме огромни възможности, потенциал и мисленето на нашите хора е такова, че в тази сфера са много добри.

В следващия програмен период Евросъюзът ще вложи над 9 милиарда евро в разработването на супекомпютри и изкуствен интелект, както и за подобряване на киберсигурността и на дигиталните умения на европейците. А дигиталната програма за Западните Балкани ще се стреми и към по-добра свързаност на страните в региона.

Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и общество: Днес вече с министрите от държавите на Западните Балкани имаме честта да дискутираме по конкретните проекти. Проекти, които ще обхващат както стажове за младите хора, така и мерки в областта на киберсигурността, така дигитални и иновационни хъбове, така разбира се и много повече модернизиране на публичната администрация и повече инвестиции за свързаност.
Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: Всеки един вид инфраструктурен проект, който покрива коридорите, основно с Македония и със Сърбия, коридор 8 и коридор 10, дали ще е железопътен, пътен или енергиен инфраструктурен проект, той предвижда задължително и изграждане на оптика в себе си.

Форумът е най-голямото събитие в програмата на Българското председателство, посветено на дигитализацията. При откриването премиерът Борисов предупреди, че показаното в американските сериали ставало реалност след няколко години, затова призова колкото и да се развиват технологиите, мисленето да остане за човека.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Щастие извън екрана
ДРУГИТЕ новини: Щастие извън екрана
Десислава Иванчева е приета в болницата на затвора
Десислава Иванчева е приета в болницата на затвора