НОВИНИ

ЕК приветства договора между България и Македония

Положителна реакция от Брюксел. "Европейският съюз приветства подписването на двустранния Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и бившата Югославска република Македония". Това се казва в съвместно изявление на върховния представител на Евросъюза по въпросите на външните работи Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан. Договорът демонстрира решимостта на двете страни да преодолеят проблемите в двустранните си отношения и засилва европейските перспективи на Македония, се казва още в изявлението.

приветства договора българия македония
bnt avatar logo
от БНТ
16:14, 01.08.2017 (обновена)
Чете се за: 00:24 мин.
По света

Премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха в Скопие Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Европейският съюз приветства подписването на Договора. В съвместно изявление на първия дипломат на Евросъюза и еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан се казва, че споразумението демонстрира решимостта на двете страни да преодолеят проблемите в двустранните си отношения и е вдъхновяващ пример за целия регион, както и че то засилва европейските перспективи на Македония.

Германия също приветства договора. Външният министър Зигмар Габриел го определи като исторически и като важен сигнал за успешно двустранно и регионално сътрудничество и за евроатлантическата интеграция на Македония. Крачка в правилната посока - това пък са думите на британския държавен министър за Европа и Америка Алън Дънкан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рок училище отвори врати в Кюстендил
Рок училище отвори врати в Кюстендил
От нашия пратеник в Македония: Подписването на договора е послание към Брюксел
От нашия пратеник в Македония: Подписването на договора е послание към Брюксел