НОВИНИ

Екатерина Захариева се срещна със Сергей Лавров в Москва

В Москва първите дипломати на България и Русия отбелязаха успеха в развитието на диалога между двете страни през тази и миналата година и осъществените контакти на най-високо ниво.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:20, 21.10.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Екатерина Захариева е на официална визита в Руската столица по покана на Сергей Лавров. В разговор продължил доста по-дълго от предвиденото, а фокусът на вниманието на двамата министри беше насочен към развитието на стратегическите енергийни проекти. Сергей Лавров акцентира върху подадената от Росатом оферта за участие в изграждането на Атомната ни централа в Белене.

И двамата подчертаха значението както за Балканския регион, така и за цяла Европа на започналия днес строеж на второто разширение на газопровода "Турски поток" на българска територия.

Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия :Съвсем неотдавна завърши модернизацията на 5 и 6 енерго блок на АЕЦ Козлодуй и удължаването с 10 години на срокът им на функциониране. Росатом подаде оферта в процедурата по избор на стратегически инвеститор във възобновяването на строителството на АЕЦ Белене и разчита на добър шанс за нашата компания като производител на реакторите в Белене. А и днешното събитие-началото на строителството на Български поток. Да, "Балкански поток" виждате даже бях готов и български да го нарека. Това е още една решителна крачка в продължението на второто разширение на турски поток. Това безусловно допълнително ще укрепи енергийната безопасност на Европа.
Екатерина Захариева - министър на външните работи на България: Считаме че това е важен проект който ще доведе до диверсификация на източниците на доставки на газ и държим, и считаме, че това е важен проект не само за България но и за целия регион. И се надявам строителството да приключи в срок строителството на този газопровод и тръбите да стигнат до българово-сръбската границата до края на 2020 година.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Дерменджиев е новият треньор на националния отбор по футбол
Георги Дерменджиев е новият треньор на националния отбор по футбол
Над 75 млн. лева струва първият участък от Балкански поток
Над 75 млн. лева струва първият участък от "Балкански поток"