НОВИНИ

Екип на БНТ посети Центъра за обучение на астронавти в Кьолн

Луната е следващата голяма цел в изследването на Космоса. Това е фокусът и на Европейската космическа агенция - обяви в специално интервю за БНТ Франк де Вине - директор на Центъра за обучение на астронавти в Кьолн. Вижте повече подробности в репортажа от Кьолн на Цветелина Йорданова и Атанас Атанасов.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:20, 19.05.2019
Чете се за: 01:25 мин.
Още

В Кьолн - градът на една от най-величествените катедрали, създавани от човека, се намира и едно от подразделенията на Европейската космическа агенция.

Центърът за обучение на астронавти е създаден през 1990 г. От 7 години негов директор е белгиецът Франк де Вине. Завършва Кралската военна академия в Брюксел. Всички етапи на образованието му са съпроводени с награди за изключителни постижения, включително за пилотски умения.

Има над 2300 летателни часа с изтребителите Мираж, Ф-16, Торнадо и Ягуар. Работи по технологичното усъвършенстване и системите за безопасност на Мираж и Ф-15. Лети като пилот - изпитател. Извършва бойни полети под командването на НАТО. През 2000 г. се присъединява към Центъра за обучение на астронавти в Кьолн.

Франк де Вине - директор на Центъра за обучение на астронавти в Кьолн: За нас за идните 10 години определено Луната е следващата стъпка в изучаването на Космоса от човека. За нас днес Марс все още е дестинация за роботи. Нямаме познанията, нито техническите и оперативни възможности, за да изпратим сега хора на мисия до Марс. Кога ще стане това? Целта на всички космически агенции е в рамките на този век. За мен важното е не да има надпревара за Марс, а да действаме в сътрудничество, за да постигнем добри резултати в една експедиция до Марс. Затова нека първо се концентрираме върху изучаването на Луната, нека се подготвим добре и когато сме готови - ще се отправим към Марс.

Първата му космическа мисия е през 2002 г., когато извършва смяната на кораба Союз TMA 1 със скачения дотогава към нея Союз ТМ34. По време на втората си мисия, става първият европеец - командир на МКС.

Франк де Вине - директор на Центъра за обучение на астронавти в Кьолн: Когато гледаш от Международната космическа станция, първото, което виждаш, е извънредната красота на нашата планета. Но в същото време виждаш със собствените си очи по- ясно, отколкото на която и да е снимка, колко крехка, колко уязвима е нашата планета. Когато гледаш атмосферата, виждаш един твърде тънък слой, който ни защитава, дава ни живот, дава ни кислород, за да дишаме. Тази крехкост те поразява.
- Какво казвате на един астронавт, който заминава на мисия, преди излитането, какво ще кажете на Лука Пармитано, който скоро ще излети за МКС?
Франк де Вине - директор на Центъра за обучение на астронавти в Кьолн: За Лука Пармитано това е втора мисия. Ще му кажа просто "наслаждавай се!" Той знае вече всичко, бил е шест месеца в Космоса. Но дори на тези, които летят за първи път - винаги им казвам - направете така, че да ви остане време да се насладите на полета. Това е единствено по рода си преживяване.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избори през септември и нов вицеканцлер след политическия трус в Австрия
Избори през септември и нов вицеканцлер след политическия трус в Австрия
Безплатни профилактични прегледи за пушачи от 31 май до края на годината
Безплатни профилактични прегледи за пушачи от 31 май до края на годината