НОВИНИ

Студенти от Русе изобретиха очила и обувки за незрящи хора

Студенти от Русенския университет разработиха специални очила и обувки, които да помагат на незрящите хора. С тях те ще могат да преодоляват различни препятствия в градска среда. В идейния проект са участвали и младежи от Литва, Белгия и Великобритания.

bnt avatar logo
от Ирина Илиева
14:03, 19.05.2019
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Мартин Йорданов е работил по дизайна на очилата и обувките. Казва, че те могат да заменят изцяло белия бастун, ако се носят в комплект. В маратонките са вградени сензори с обхват до метър и половина, а очилата са с две камери и изкуствен интелект.

Мартин Йорданов, студент: Тези камери засичат обектите около човека и помагат на обувките, защото когато обувките се намират в среда като пясък, локва, кал, те не функционират добре, затова очилата помагат. С тези приспособления хората с увреждания може да имат по-голямо самочувствие и като цяло искахме да им дадем кураж.
Проф. Даниел Братанов, декан на Факултета по обществено здраве и здравни грижи: Провокираме студентите да мислят малко по-различно от стандартите.

Авторите на проекта са изчислили, че цената на обувките и очилата няма да надвишава 67 долара и се надяват на интерес от страна на бизнеса, за да започне производството им. Само така новата технология ще достигне до хората, които имат нужда от нея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австрийският президент предложи предсрочни избори през септември
Австрийският президент предложи предсрочни избори през септември
​Харви Кайтел ще влезе в кожата на гангстерския бос Майер Лански​
​Харви Кайтел ще влезе в кожата на гангстерския бос Майер Лански​