НОВИНИ

Слаба e реколтата от череши в Пловдивско заради сланите

Реколтата от ранни череши в Пловдивско е почти напълно унищожена. За това алармират фермери, които стартират беритбената кампания. Заради падналите слани в края на март добивите са ниски, а цената на борсите - рекордна. Овощари искат и създаване на специален застрахователен фонд, който да защити родното производство.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
10:05, 19.05.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

В 100-декаровата градина на Красимир Кумчев в Трилистник, черешите трудно се откриват сред листата на дърветата. Масивът, от няколко сорта е засегнат сериозно от измръзване.

Красимир Кумчев, производител: Първоначалните ми прогнози бяха, че пораженията са някъде около 70 процента, но това, което виждам в момента е над 95 процента, просто трябва с лупа да се търсят черешите по дървото.

След пролетните измръзвания в част от тази черешова градина беритбена кампания няма да има. Производители от Родопската яка, също пресмятат сериозни загуби. Прибират само една пета от реколтата, защото останалата е унищожена. Това се отразява и на борсовите цени.

Недин Иса: Четири лева, всеки ден различно, вчера на 2.50, днес 4 лева.
Атанас Маринов: Тази година е много зле, черешата малко по-скъпа трябва да е понеже няма.

За да защитят производството си фермери предлагат да се създаде земеделска застрахователна компания. С държавен или смесен капитал, който да гарантира и обезщетения при ранно измръзване на овошките.

Красимир Кумчев: Естествено, тъй като рискът е по-голям, застрахователната премия, която ние трябва да плащаме, ще бъде по висока, но да имаме опция. В момента такава няма.

Прогнозата на производителите е, че черешите ще поевтинеят когато на пазара излязат по-късните сортове, при които загубите са по-малки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ловци искат да се свали забраната за лов на диви прасета
Ловци искат да се свали забраната за лов на диви прасета
Авиошоу събира любители на въздушните спортове край  Русе
Авиошоу събира любители на въздушните спортове край Русе