НОВИНИ

Екологичният оглед е бил необходим за опазването на биологичните видове

Боян Петров и Андрей Ковачев са били на екологичен оглед в района на Кресненското дефиле заради строежа на магистрала "Струма". Те са проучвали варианти за ограничаване на трафика в този участък, за да се спре изчезването на биологичните видове там, както и броят на катастрофите да намалее.

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:03, 24.08.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
Екологичният оглед е бил необходим за опазването на биологичните видове

Кресненският пролом е едно от най-красивите места в България. За еколозите той е интересен и заради костенурките и влечугите, които живеят там.Те, обаче, вече са на изчезване, защото все по-често попадат под колелата на автомобилите. Във вторник Боян Петров и Андрей Ковачев също проучвали участъка.

доц. д-р. Стоян Бешков, Национален природонаучен музей:
- Аз бях с тях преди седмица, със същия екип, с Андрей, с Боян, с представители на АПИ И МОСВ, просто да гледаме дали е възможно и какви мерки са възможни да бъдат взети, за да се намали въздействието върху животните и околната среда.
;

Въпреки че при огледа Боян Петров и Андрей Ковачев са носели светлоотразителни жилетки и се движели по банкета, се случва най-лошото - те са пометени от румънската шофьорка. Еколозите настояват магистралата да се изкара извън Кресненския пролом и да се изгради дълъг тунел, който да облекчи трафика. Една от идеите на Министерството на регионалното развитие пък е да се изгради скоростен път от Гърция към София, който заобикаля дефилето. Движението в обратната посока ще се осъществява по сегашното трасе, което ще стане еднопосочно. Чрез мрежи и оградни съоръжения ще бъде помислено и за опазването на животните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младежки фестивал на изкуствата започна във Варна
Младежки фестивал на изкуствата започна във Варна
73 са жертвите на труса в Италия
73 са жертвите на труса в Италия