Експерт предупреждава за риск от недостиг на гориво

Възможен е недостиг на гориво след 1 април, когато част от бензиностанциите няма да отворят. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ експертът от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев.

от БНТ
07:52, 14.03.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
Светослав Бенчев, експерт от Българската петролна и газова асоциация: Има сериозен риск обектите ни да не отворят на 1 април. Или поне част от тях. И това е защото сроковете, които са ни дадени за изпълнение са изключително кратки.

От асоциацията не приемат и новите изисквания за касовите бележки, които според тях създават предпоставки за координирани практики между търговците и противоречат на правилата за конкуренцията.

Бенчев посочи, че ако се търси показване на печалбата на производителите, тя може да се види в годишните отчети на търговците, които са публични. Според него тя е между 1 и 1,5 на сто.

Светослав Бенчев, експерт от Българската петролна и газова асоциация: Основният начин за борба със сивия сектор е контролът. Има достатъчно агенции в страната, има и нов закон за горивата, който би допринесъл за изсветляване на сивия сектор. Контрол, само контрол.

Експертът заяви, че има фактори и за повишаване на цените на горивата, но засега не може да се прогнозира дали те ще доведат до реално поскъпване.

Светослав Бенчев, експерт от Българската петролна и газова асоциация: Когато има нормативни промени, които ни карат да инвестираме, със сигурност това ще се отрази на цената на горивата. Освен това и курсът на суровия петрол тръгна нагоре. Така че, има известни фактори в тази посока. Дали те ще се реализират, ще видим в следващите няколко дни.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Йорданка Фандъкова: Заплатите на шофьорите в София ще станат над 1800 лв.
Йорданка Фандъкова: Заплатите на шофьорите в София ще станат над 1800 лв.
Русенец, осиновен в САЩ, се завърна с дарение в дома, в който е израснал
Русенец, осиновен в САЩ, се завърна с дарение в дома, в който е израснал