НОВИНИ

Експерти: Българската енергетика също ще пострада от Брекзит

Британците са основни лобисти в сектора на ядрената енергетика, техните компании се занимават с търсене на нефт и газ у нас, а финансовите им къщи са главен посредник при получаването на големи кредити.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:49, 04.07.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

България трудно ще успее да продаде руския си ядрен реактор за "Белене" и една от причините е именно излизането на Великобритания от Евросъюза, твърдят енергийни експерти.В момента Лондон е главен лобист за атомната енергия. Освен това,след Брекзит, се очаква ЕС да пренасочи и средствата си заради смяна на приоритетите.

Иван Хиновски, председател на Български енергиен форум:
Това, че губим влиянието на ядрената енергетика и това, че загубва лобисти за нови ядрени проекти, освен това България ще загуби голяма част от финансовите си ресурси, защото те ще се разтечат в посока Западни Балкани и Украйна.

От Брекзит, ще бъдат засегнати и находищата на нефт и газ.

Христо Казанджиев, енергиен експерт:
За съжаление на сушата в България има няколко блока, които се оперират от английски и ирландски компании. Без съмнение Брекзит ще повлияе върху тяхното поведение.
;

Експертите смятат, че България не трябва да подценява ситуацията,и да вземе мерки за справяне с последиците от Брекзит предварително.

Атанас Тасев, енергиен експерт:
Очевидно геополитическият фактор е съществен. Ние винаги се стараем да го отречем, спомняте си, когато започна кризата твърдяхме, че тя ще ни подмине, но тя не ни подмина.

Страната ни трудно ще получи нов заем от 1 млрд. евро за Българския енергиен холдинг, защото това досега е ставало чрез английски финансови къщи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НВИМ отбелязва своята стогодишнина с уникална изложба и Ден на отворените врати
НВИМ отбелязва своята стогодишнина с уникална изложба и Ден на отворените врати
Капитан Андреево ще е изключително натоварен до края на юли
"Капитан Андреево" ще е изключително натоварен до края на юли