НОВИНИ

Експерти: Не бива да се изключват учениците, нападнали преподавателя си в Садово

Учениците, участвали в нападението на учителя в Селскостопанската гимназия в Садово, не трябва да бъдат изключвани. Това смятат експерти, които се занимават с интеграцията на малцинствата в образователния процес.

bnt avatar logo
от БНТ
17:46, 21.09.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Дванадесетокласникът Атанас Георгиев, който нападна преподавателя си, все още е в ареста. Какви ще са наказанията за момчетата ще стане ясно следващата седмица, когато ще бъдат изслушани пред Педагогическия съвет.

По закон най-лекото наказание, което може да бъде наложено на децата, е забележка. Има предвидено предупреждение за преместване в друго учебно заведение и най-тежкото е преместване в самостоятелна форма на обучение. Според Асен Колев, който работи с малцинствата в образователния процес, момчетата не трябва да бъдат изключвани.

Асен Колев - председател на център "Инфорома": Трябва да получат своята моментна отговорност, но изключването им ще ги елиминира, ще ги превърне в престъпници, от което няма полза българското общество.

Според него обаче трябва да се работи и със семействата, защото там също може да се формира агресивно отношение. Двете момчета, на които прокуратурата не повдигна обвинение, още в понеделник се връщат в час. Роднините на единия от тях Васко обаче са притеснени, защото той нито искал да яде, нито да спи, след като го освободили вчера от ареста.

Добре е, притеснен е, страх го е.

Провокиран ли е бил?

24 часа е бил в Асеновград задържан, как мислите, че трябва да е това дете. И то за пръв път.

Дванадесетокласникът Атанас Георгиев остана в ареста за още 72 часа.Той ще отговаря за нанесена телесна повреда и хулиганство, извършено с особена дързост и цинизъм. Именно той е нападнал учителя с дървен кол.

Румяна Георгиева- сестра на Атанас Георгиев: Как да си обясня и аз не знам, без няма нищо не може да го удря така брат ми.

Битият учител е в болнични за домашно лечение. Уверил директора, че ще се върне на работа. Към него досега не е имало забележки.

Димитър Йорданов - директор на Селскостопанската гимназия в Садово: Той е втора година при нас, преди това е бил учител над 15 години в други училища и поне на мен не ми е известно, а тук не е имало такъв случай на агресивно поведение от страна на учителя към учениците.

Учениците ще бъдат изслушвани пред Педагогическия съвет в присъствието на психолог.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво можем да очакваме от СЕТА?
Какво можем да очакваме от СЕТА?
Ден без автомобили в столичния център на Деня на Независимостта
Ден без автомобили в столичния център на Деня на Независимостта