НОВИНИ

Хакерските атаки зачестяват все повече, смятат експерти по киберсигурност

Хакери атакуваха дистанционно банкомати в десетки европейски страни чрез зловреден софтуер, който кара машините да освобождават пари като при печалба на джакпот на игрален автомат. Предупреждението е на руска фирма по киберсигурност като според нея са засегнати и машини в България. В студиото на "Денят започва" говориха експертите по киберсигурност Албена Спасова и Борислав Сестримски.

bnt avatar logo
от БНТ
08:06, 24.11.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
Албена Спасова - експерт по киберсигурност: Абсолютно никой не е защитен от хакерски атаки. И този метод, който използват хакерите в случая ни показва, че всеки един от нас трябва да предприеме много сериозни мерки за сигурност. Тъй като насочените атаки зачестяват все повече и повече. Това означава, че имейлът или съобщението, което получаваме като СМС на телефона в повечето случаи идва от някой, когото ние познаваме, на когото се доверяваме. В тази атака този метод също се използва - получават се съобщения от банка, към която има доверие. Насочените атаки зачестяват все повече и повече. И нито една банка, нито един потребител не е защитен.
Борислав Сестримски - експерт по киберсигурност: Трябва да бъдем внимателни към това, което пристига при нас. Ако трябва да направим един паралел между това, което се появи във Фейсбук като разпространение на вирус и това, което се случи в банките и в структурите на банките, методът на работа е същия. Зараждащата се информационна несигурност стартира с това, че всички получават доверени съобщения от техни контрагенти. Никой не получава съобщение от нищото, което трябва да изтрие. Обикновено съобщенията, които са получени в банките, свързани с масово заразяване на банкомати, идват от централно-европейска банка или други локални банки.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвинения и обяснения за договорите за МиГ-29
Обвинения и обяснения за договорите за МиГ-29
Хилари Клинтън печели народния вот, но Доналд Тръмп ще е президент
Хилари Клинтън печели народния вот, но Доналд Тръмп ще е президент