НОВИНИ

Експертизата: Наводнението в "Аспарухово" е следствие от интензивните валежи

Наводнението през 2014 година във варненския квартал "Аспарухово", при което загинаха 13 души, е предизвикано на първо място от изключително интензивните и продължителни валежи. Това се казва в дългоочакваната експертиза на учените от БАН и Софийския университет, представена във Варна. Учените квалифицират бедствието като природен феномен - специфично съчетание на климатични и ландшафни условия и на човешки фактори.

bnt avatar logo
от Силвия Благоева
16:18, 16.06.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Констатациите на учените сочат, че един от основните фактори, довел до загубата на 13-те човешки живота и до огромни материални щети, е незаконното застрояване на западния охранителен канал.

Владимир Чавдаров - окръжен прокурор на Варна: В същото време тези сгради са поели силата на ударната вълна, като са намалили нейната скорост и височина. По този начин са предотвратили още по-големи материални щети, а най-вероятно и други човешки жертви.

Експертите смятат, че недостатъчната осведоменост на жителите на квартала за опасността от наводнение също е причина да има толкова много жертви по време на бедствието. Противно на първоначалните предположения, обезлесяването на деретата чрез незаконна сеч не е предизвикало високата над 2,5 метра вълна. Не били толкова важни и битовите и строителните отпадъци по скатовете и коритата на деретата. Вещите лица смятат, че кметът на Варна е изпълнил задълженията си по организация на плана за защита при бедствия, както и овладяването и преодоляването на последиците от него. Но от Министерството на регионалното развитие и благоустройството не изпълнили задълженията си за оценка и картографиране на геоложкия риск на територията на община Варна, включително на пострадалия от бедствието варненски квартал.

Владимир Чавдаров: Липсата на такава оценка на риска предопределя и липса на активни действия на всички управленски нива.

Прокурор Чавдаров каза още, че 2 милиона лева ще бъдат отпуснати през 2019 година за неотложното укрепване на свлачищата във Варна, включително и квартал "Аспарухово".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение около британския парламент
Напрежение около британския парламент
Всички, които ще се пенсионират догодина, ще получат уведомителни писма
Всички, които ще се пенсионират догодина, ще получат уведомителни писма