НОВИНИ

Експлозия ли е погубила изчезнала аржентинска подводница?

Събитие, съответстващо на експлозия е регистрирано край последното известно местоположение на изчезналата аржентинска подводница с 44-членен екипаж, съобщи флота на страната. По-рано стана известно, че в същия район е чут силен шум. Шансовете за благополучна развръзка намаляват, подводницата е в неизвестност от цяла седмица - критичен срок за запасите от кислород.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:45, 23.11.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Аржентинският флот е получил новата информация за евентуална експлозия след като Буенос Айрес поиска от Съединените щати данни за необичайни хидро-акустични явления по цял свят. По-рано американската страна съобщи за аномалия часове след последния контакт с подводницата.

Кап. Енрике Балби - говорител на аржентинските ВМС: Беше получена информация за единично, анормално, кратко, силно и неядрено явление, което съответства на експлозия.

Известно е мястото, но не и причината за предполагаемия взрив, уточни говорителят.

Енрике Балби - говорител на аржентинските ВМС: Тревогата ни нараства, както и на семействата на екипажа. Днес е седмият ден, който е критичен за запасите от кислород.

Повече от 10 страни, сред тях Русия и САЩ, се включиха в издирвателната операция. Надеждите около находка, засечена днес, се оказаха напразни. На връщане от рутинна мисия дизелово-електрическата подводница е изплавала и докладвала за късо съединение в акумулаторите. След заповед от сушата е тръгнала за базата си в Мар дел Плата.

Последвала е още една връзка с брега на 15-и сутринта, когато капитанът съобщил за отстраняване на проблема. Оттогава никой не е чувал и виждал екипажа. Досегашните хипотези бяха за срив на комуникациите. Разтревожените близки очакват новини в Мар дел Плата. В екипажа е 35-годишната Елиана Мария Кравчик - първата жена-подводничар в Аржентина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Бътлър с български любимец
ДРУГИТЕ новини: Бътлър с български любимец
Фестивал на китайската култура за трети път в Русе
Фестивал на китайската култура за трети път в Русе