НОВИНИ

MAPTEKA.BG - електронна платформа на всички аптеки в страната

Електронна платформа за аптеките в страната представиха от Български фармацевтичен съюз. Тя събира всички данни от регистрите на изпълнителната агенция по лекарствата, Министерството на здравеопазването и фармацевтичния съюз. Платформата може да е много полезна за потребителите, тъй като дава информация за най-близките аптеки, които работят денонощно или по здравна каса. От друга страна фармацевтите се надяват чрез тази аптечна карта да успеят да убедят държавата да въведе политики, които да увеличат достъпа до качествени услуги.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:27, 26.04.2016
Чете се за: 00:51 мин.
Още

4200 са аптеките в България и това е една доста добра цифра за Европа. Т.е. би трябвало да осигурява добра достъпност. Но тя е само привидна. И Маптека ясно разкрива огромните разлики. Като прекомерното скупчване на аптеки в София където са два пъти повече от необходимото и символичното им присъствие в Кърджали, например. Бройката намалява още повече ако трябва да отговарят на опредени дейности - като договор с касата, работа със зелена рецепта или инсулини.


Светослав Крумов - секретар на БФС - Т.е. е имаме едно избирателно насочване към дейности, които носят повече доход за аптеката.

Затова освен потребителската стойност, фармацевтите разчитат че Маптека ще им помогне да убедят управляващите да приемат определени политики.


проф. Илко Гетов - предс на БФС - Примерно споделени разходи с общините за транспорт или отдаване на помещения, които са с намалени или дори без наем. Да вземат информирани решения за това, къде има нужда, къде има свръхпредлагане и какво трябва да се направи с оглед регулация на аптечната дейност.

Въпреки че е добра основа за аптечна здравна карта, данните на маптека трябва да се анализират. Защо например в Шуменско толкова села са без аптека и дали там действат емисари или лекари, които продават незаконно лекарства.


Светослав Крумов - секретар на БФС - И често лекарства се продават и препродават дори на цени над пределните

Но докато се регулира аптечния пазар, фармацевтите смятат че трябва да се въведе едногодишен мораториум върху откриванетона аптеки в големите населени места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ
ДРУГИТЕ НОВИНИ
Русенци с първи места в национално кулинарно състезание
Русенци с първи места в национално кулинарно състезание