Петима русенци извоюваха първите места в престижното национално състезание „Кулинарна купа на България” в конкуренция със 130 от най-добрите професионални готвачи у нас. Възпитаниците на Професионалната гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ са заслужили първо, второ, трето и четвърто място в индивидуалната надпревара, както и първото място в отборното класиране. Днес те бяха тържествено посрещнати от своите бивши учители и съученици.
За най-добър готвач на България беше обявен Владимир Тодоров, следван от още двама русенски готвачи – Александър Тодоров и Александър Енчев. Владимир се обучава в кулинарна академия в София, стажувал е в САЩ и Холандия. Александър Тодоров пък изучава мениджмънт на кулинарните изкуства в Западнолондонския университет. И двамата казват, че има съществена разлика във възможностите за професионална реализация на младите хора в тези държави и у нас.
“Има ресторанти, които са на много по-високо ниво и можете да градите, да се качвате нагоре”, разказа Владимир Тодоров.
„Манталитетът на българския клиент трябва да се промени. Не може да отиде в някой ресторант от по-висока класа и да поръча примерно, пържени картофи. Заплащането също има голяма вина”, допълни Александър.
Младите кулинарни майстори обаче са категорични, че независимо от страната, в тяхната професия успяват само работохолиците и тези, които са напълно отдадени на нея.