НОВИНИ

Електронна система ще следи за недостиг на лекарствени продукти

Депутатите промениха на второ четене Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Електронна система вече ще следи за наличните количества продукти от позитивния лекарствен списък.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
18:00, 28.09.2018
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

В случай, че има риск от недостиг на медикаменти, ще се генерира забранителен списък, който Изпълнителната агенция по лекарствата ще подава до "Агенция "Митници".

Така ще бъде забраняван износът на тези медикаменти, за да може те да останат за българските граждани, обясни председателката на Здравната комисия Даниела Дариткова. По думите й до 4 месеца системата ще е готова.

Даниела Дариткова-Проданова - председател на Комисията по здравеопазването: Тя е свързана с всички в страната, които са на така наречения лекарствен пазар - с търговците на едро, притежателите на разрешителните за употреба, и търговците на дребно и лечебните заведения, всички те трябва да подават информация за тази система по отношение на лекарствените продукти, които са налични, които са продадени и които имат складовете. Сериозно завишихме глобите, става въпрос за глоби от 50 до 100 хиляди лева при първоначално нарушение и впоследствие се увеличават до 150 хиляди лева.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Бойко Борисов произнесе реч пред ООН
Премиерът Бойко Борисов произнесе реч пред ООН
35 000 пътници са засегнати от стачката на Райънеър
35 000 пътници са засегнати от стачката на "Райънеър"