НОВИНИ

Елена Поптодорова: Европа не може се справи с промените без участието на САЩ

Беше ли окончателно предотвратена търговската война между САЩ и ЕС след срещата Тръмп - Юнкер, какви са последиците от споразумението между двамата лидери и кои са новите предизвикателства пред ЕС, тези въпроси коментира в студиото на "Денят започва" с Георги Любенов Елена Поптодорова, вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор и бивш посланик на България във Вашингтон.

bnt avatar logo
от БНТ
11:01, 29.07.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Компромисът между Доналд Тръмп и Жан-Клод Юнкер беше една добра новина от Вашингтон, защото се постигна договорка, която облагодетелства и двете страни.Юнкер намери ключа към президента Тръмп, очевидно имаше разбирателство, химия между двамата, коментира Поптодорова.

Елена Поптодорова: Това обаче означава и връщане към Трансатлантическото споразумение, което беше инициирано от Обама и оспорвано от Тръмп, за мен любопитното е дали има промяна в мисленето на американския президент.

По думите на дипломата, в момента ЕС е изправен пред едни съвършено нови реалности и със сигурност предстои вътрешно предоговаряне, където Вишеградската група и Балканите ще имат много силно присъствие.

Елена Поптодорова: Това предстои от есента и със сигурност няма да се случи без участието на САЩ, защото Европа не може да се справи сама.

И още - има ли нужда от повишение на бюджета за отбрана НАТО и как вътрешнополитическите процеси у нас влияят на външната ни политика, вижте разговора с Елена Поптодорова във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Категорично: Няма съмнения за чума по животните в Благоевградско
Категорично: Няма съмнения за чума по животните в Благоевградско
На стадиона - само с лична карта и поименен билет, димките са забранени
На стадиона - само с лична карта и поименен билет, димките са забранени